22Aug

GALLUS LUTSCH – 10 MARI SIBIENI

A fost primar al Sibiului între 1604 şi 1614. Provine din una din marile familii patriciene ale Sibiului. Casa acestora a existat pe locul unde astăzi există sediul FDGR din Piaţa Mare. Aveau inclusiv o capelă în curtea interioară a clădirii. Casa a fost deseori gazda principilor Transilvaniei sau a personalităţilor ce vizitau cetatea.

fragment din pictura lui Neuhauser jr., casa din coltul din dreapta este cea a familiei Lutsch

Cât va fi primar, Sibiul se va transforma considerabil. În 1604 se termină construcţia bastionului din faţa porţii Ocnei.

Între 1610 şi 1613 Sibiul va suferi de pe urma ocupaţiei principelui Gabriel Bathori. Acesta va ocupa cetatea, primarul şi multe alte personalităţi ale burgului, vor fi arestaţi. Oraşul a fost condamnat la înaltă trădare. Cheile oraşului sunt în mâna principelui. În 1613, oraşul va fi reabilitat de principele Gabriel Bethlen. Lutsch revine la conducerea cetăţii (deşi în cetate se mai regăseau aproximativ 60 de familii).

sediul FDGR, casa care se afla in locul casei familiei Lutsch

Oraşul va fi ajutat de principele Ţării Româneşti, Radu al V-lea Şerban care va încerca alungarea armatelor lui Bathori.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*