21Aug

GUSTAV GUNDISCH – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1907 la Cisnădie, lângă Sibiu. a studiat în oraşul natal, apoi la Sibiu (Colegiul Brukenthal) şi Bucureşti, Berlin, Viena, specializându-se în studiul istoriei. La Viena şi-a obţinut doctoratul.

Activitatea sa de cercetare a pornit în Viena, în cadrul Institutului de Cercetare Istorică.

Revine la Sibiu în 1934. Este numit custode adjunct al Muzeului Brukenthal. De aici se mută ca director la Arhivele naţiunii săseşti. Este arestat în perioada comunistă pentru aparteneţa sa la etnia germană.

După eliberare, a obţinut funcţia de bibliotecar şi referent cultural al Bisericii Evanghelice din România. A fost unul dintre primii profesori ai viitoarei Universităţi de la Sibiu. În 1981 se decide a părăsi Sibiul şi România. A făcut parte începând cu 1983 din Consiliul de istorie sud – est europeană de la Gundelsheim.

Este unul dintre autorii lucrării „Istoria saşilor din Transilvania”, scriind şase volume ce acoperă perioada medievală a acestei istorii. Opera monumentală (neterminată) îl aşează în rândul celor mai importanţi istorici ai României. Datorită cercetărilor sale, a primit Crucea de onoare a Germaniei în 1984 şi titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Sibiu.

A fost căsătorit. A avut mai mulţi copii. Moare în 1981 la Gundelsheim.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*