mormântul lui Hagi Popp din spatele Bisericii din Groapă
El a avut afaceri deschise în Moldova, inclusiv la Iaşi. A fost unul dintre cei mai importanţi comercianţi din spaţiul românesc. Avea una dintre cele mai importante case de credit din Transilvania, cu ajutorul căreia va susţine nenumărate proiecte din toate cele trei provincii româneşti. El va fi cel care va patrona tipărirea şi publicarea lucrării lui Ion Heliade Rădulescu, „Gramatica românească”.
Numele lui Constantin Hagi Popp este legat de primi paşi ai comunităţii ortodoxe din Sibiu. Aceasta se va aşeza în marea ei majoritate în fara zidurilor, în ceea ce va deveni cartierul josefin. Edictul de concivilitate cel atât de important pentru redefinirea religioasă şi naţională a oraşelor transilvane îşi va spune cuvântul şi de această dată. Cei care vor susţine financiar comunitatea ortodoxă vor fi cei din compania grecească, care pe lângă că avea o biserică în cetate, pe una dintre principalele străzi, unde erau construite principalele biserici ale oraşului, vor fi cei care vor susţine proiectele culturale ale intelectualilor ortodoxi.
Biserica din Groapă, ctitorie a lui Hagi Popp
Numele său este legat de Biserica din Groapă, biserică ce o va reface între 1802 şi 1803. Tot el este cel care va deschide şi şcoala teologică de pe lângă biserica mai sus amintită.
altarul Bisericii din Groapă
Je suis très heureuse de voir dans votre blog mes arrières
grands parents et j´espère passer bientot a Sibiu pour vous
saluer. Cristina Popp
pour cristina popp
Il ya aussi Zenovie Popp, le fils de Hagi Popp
merci pour votre paroles
Je cherche le prénom et nom de famille de la femme de zenovie popp et je cherche aussi le lieu oú il est décédé.
C. H. Popp a decedat in 1808 si Gramatica lui Heliade a aparut in 1828…
pt Cornel
observatia ramane valabila, lucrarea realizandu-se din fondurile financiare oferite de familie, adica din banii realizati de el.
Mai are urmasi in Sibiu?
pt Adi
nu, familia nu mai exista…
Imi puteti spune in ce limba se tineau slujbele la Biserica din Groapa? Dar la scoala intemeiata de el in ce limba se vorbea?
pt Steliana Bajdechi
foarte buna intrebarea.
avand in vedere ca cei care au ctitorit biserica erau greci, putem banui ca in limba greaca. Pe de alt[ parte, avand in vedere ca biserica era legata de Mitropolia de la Karlowitz, putem banui ca in sarba, dar sa nu uitam ca limba ritualica la momentul ctitoririi era slavona veche.
probabil le auzeam pe toata, mai mult ca sigur slavona si greaca. Dar sa nu uitam romana veche. Cu siguranta in perioada lui Saguna se vorbea romana.