16Aug

ARTUR COULIN – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1869. Familia sa se va muta la Braşov dar revin în Sibiu 12 ani mai târziu. Studiază la Colegiul Brukenthal şi studiază pictura împreuna cu Smighelschi sub îndrumarea lui Karl Dorschlag. Continuă să studieze la Graz şi Munchen. În 1891 abandonează studiile din cauza lipsei de fonduri şi revine la Sibiu.

autoportret

În 1892 s-a mutat la Budapesta. Aici va avea o perioadă intensă de creaţie. În 1903 a fondat Societatea iubitorilor de artă. Un an mai târziu va publica lucrarea „Arta noastră plastică”. A colaborat la revista „Die Karpaten”. Este unul dintre fondatorii Asociaţiei „Sebastian Hann”.

Debutul îl are în 1887 în cadrul Expoziţia internaţională de artă de la Sibiu. Va continua să expună pentru următorii ani la toate expoziţiile de artă autohtonă din oraşul nostru. În 1895 participă la prima expoziţie în afara Transilvaniei, expunând în Expoziţia de primăvară a Societăţii artiştilor maghiari, iar în 1897 va participa la prima expoziţie internaţională, la Munchen.

A călătorit în Transilvania, Austria şi în Italia pentru a-şi aprofunda studiul asupra artei. Se stabileşte în 1901 la Braşov, deschizându-şi apoi expoziţii la Sighişoara, Braşov şi Sibiu. În 1903 a participat la Expoziţia locală a meseriaşilor de la Sibiu. Va participa la multe alte expoziţii locale şi internaţionale. În 1910 a participat la Marea expoziţie de la Berlin.

În 1904 alături de Octav Smighelschi a început realizarea picturii murale din Catedrala Ortodoxă din Sibiu. De asemenea a colaborat la realizarea altarului din Brădeni. Trei ani mai târziu va primi premiul „Fraknoi”. În 1908 se mută la Roma.

A fost căsătorit. Suferă de cancer limfatic ceea ce îi va cauza moartea în acelaşi an. Post mortem îi vor fi organizare in memoriam expoziţii la Sibiu, Braşov, Budapesta, Halle, Berlin şi în alte oraşe.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*