15Aug

FRIEDRICH MULLER LANGENTHAL – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1884. Este fiul episcopului evanghelic Friedrich Muller. A studiat la Sibiu şi apoi la Leipzig, Cluj, Viena şi Berlin, specializându-se în istorie, filosofie şi teologie.

În Transilvania va fi profesor, pe rând, la Braşov şi la Sighişoara. Între 1922 şi 1921 va fi directorul şcolii din Sighişoara.

Revine la Sibiu, unde va fi numit profesor la Colegiul Brukenthal şi preot paroh al oraşului. Paşii săi următori au fost numirea în funcţia de episcop vicar şi apoi în cea de episcop al României al Bisericii Evanghelice în 1945, funcţie ce o va deţine până la moartea sa.

S-a opus permanent imixtiunii politicului şi aici ne referim la imixtiunea nazistă şi mai apoi la cea comunistă. El nu a acceptat ca şcolile germane să devină administrate de reprezentanţii hitlerismului între etnicii saşi.

A condus o muncă exemplară în reorganizarea vieţii germanilor din România, după deportările masive operate de comunişti. Va reînfiinţa orfelinate, azile de bătrâni, etc…

A scris o serie de lucrări de istorie, foarte importante rămânând studiile sale legate de istoria saşilor. A scris primele manuale de istorie a României în limba germană. Între 1933 şi 1941 va conduce Societatea Transilvăneană pentru Geografie.

A murit în 1969 la Sibiu, unde este şi înmormântat.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*