13Aug

IOSIF STERCA ŞULUŢIU – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1827. A studiat la Cluj, Târgu Mureş şi la Budapesta, unde îşi definitivează studiile universitare.

Revine în Transilvania, la Sibiu, lucrând în administraţia provincială. În 1861 este numit vicecomite al comitatului Cetatea de Baltă, astăzi în judeţul Alba. Va reveni la Sibiu, fiind ales deputat în Dieta Transilvaniei. Cariera sa a continuat fiind consilier de tribunal. În 1884 a fost ales a face parte din Comitetul Naţional al PNR.

Pe lângă activitatea sa politică şi administrativă va dezvolta o activitate paralelă, fiind unul dintre principalii artizani ai instituţiilor româneşti din Transilvania. A fost preşedinte al Băncii Albina şi vicepreşedinte şi preşedinte al ASTRA.

detaliu din expoziţiile Muzeului Asociaţiunii organizată de Şuluţiu. fotografie de Emil Fischer

Publică o serie de lucrări ştiinţifice, mai ales în revistele principale cum sunt „Tribuna” sau „Transilvania”, ambele din Sibiu. A fost unul dintre autorii „Enciclopediei Române” redactată de ASTRA. Din această poziţie, el se va ocupa de organizarea muzeului Asociaţiunii, deschis în 1905.

Moare la Sibiu în 1911, fiind înmormântat în curtea Bisericii dintre Brazi.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Iosif Sterca-Şuluţiu a fost, într-adevăr vicepreşedinte al ASTREI (1901-1904), dar apoi a fost şi preşedintele ei (1904-1911)!
    A nu se uita faptul că tot el scrie prima monografie despre Avram Iancu!

  2. pt Irina

    multumesc de completari….mai ales de prima, care e foarte importanta

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*