12Aug

ALEXANDRU MOCSONY – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1841 la Budapesta. A studiat în oraşul natal precum şi la Viena şi Graz, unde îşi obţine doctoratul în drept. A participat la nenumărate călătorii de specializare în Elveţia şi Belgia.

Candidează la 24 de ani pentru un mandat în Dieta Transilvaniei de la Sibiu. De la acest mandat va urma o serie continuă de mandate în Dieta Transilvaniei şi în Parlamentul de la Budapesta. A fost unul dintre fondatorii Partidului Naţional Român din Banat fiind şi preşedintele acestuia, iar apoi a fost unul dintre susţinătorii unificării acestuia cu cel din Transilvania, cu sediul la Sibiu.

La Sibiu a fost unul dintre principalii creatori ai Băncii Albina, prima bancă românească. A fost preşedinte al acesteia în perioada cea mai importantă, aceea a concepţiei şi a fundamentării acesteia.

sediul Băncii Albina, actualul sediu al Băncii Naţionale din România, filiala Sibiu

Pe lângă activitatea politică şi cea economică, importantă este şi cea intelectuală, publicând o serie de articole şi lucrări. În 1893 a înfiinţat ziarul „Dreptatea”. În 1905 publică la Sibiu lucrarea „Religiunea şi ştiinţa”. De asemenea a fost un important animator cultural.

Moare în 1909.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*