30Iul

JAKOB HENZMANISSE – 10 MARI SIBIENI

În 1366 este pentru întâia oară atestat numele de „Hermannstadt”. Pănă în acel moment numele oficial al burgului era de „Hermannsdorf” (satul lui Hermann) încă nefiind adăugat idiomul de oraş. În 1376 Sibiul primeşte definitiv statutul de oraş.

Sibiul în 1375, reconstituire de Paul Niedermeier

Toată această reformă esenţială a Sibiului stă sub oblăduirea lui Jakob Henzmanisse. Acesta a fost prima dată atestat ca primar între 1366 şi 1367. Este primul primar cunoscut al Sibiului. Se pare că a mai fost de câteva ori primar al burgului nostru medieval.

A fost o perioadă importantă a cetăţii. În 1366 este finalizată cea de a treia centură de fortificaţii a cetăţii medievale. Din această astăzi mai păstrăm trei turnuri (Olarilor, Archebuzerilor şi Dulgherilor). În 1367 este atestată prima moară de scoarţă a Sibiului, amenjată fiind aceasta de breasla tăbăcarilor.

În acea perioadă sunt atestaţi doi comiţi ai saşilor, Conrad şi Andreas iar preotul prepoziturii Sibiului era Johann.

Se pare că Henzmanisse provenea dintre familiile iniţiale ale coloniei săseşti.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    NU S-A NUMIT HERMANNSDORF NICIODATA.
    Villa Hermani 1223, da, dar era inteles teritoriul extravilan, mai precis tocmai satul Rasinari (Staedter-Dorf=Orasul Orasenilor).Si alta Villa Hermani era Casolt, in germana Kastenholz, dar in maghiara ramas arhaismul Hermany (a[l]lui Herman).Deci Villa Hermani era teritoriul agricol, HOTARUL Orasului Cibinium. 1292 Villa Cibiniensi.
    Hermannsdorf este o INVENTIE moderna a istoricilor sasi incepand cu sec. XVIII..NU EXISTA IN DOCUMENTELE ORIGINALE in LIMBA lATINA…

    Cititorul de DOCUMENTE ORIGINALE, nefalsificate prin traduceri strambe,

    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*