28Iul

ANDREAS LAPICIDA – 10 MARI SIBIENI

A fost un maestru pietrar sas, de origine din Sibiu. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii din regatul Ungariei şi de pe teritoriul de astăzi ai României.

sculptură din Casa Altemberger, unii cercetători susţinând că este un portret al artistului

S-a născut după 1478 la Sibiu. A făcut parte din calfele pietrarilor sibieni şi astfel a călătorit prin statele medievale ale Europei, luând astfel contactul cu noile curente artistice ale vremii.

Revine la Sibiu, unde este contractat de Thomas Altemberger, primar al cetăţii în acea vreme, pentru realizarea sculpturilor şi a ornamentaţiei din noua sa casă (actualul Muzeu de Istorie din Sibiu). În aceeaşi perioadă el ca realiza şi lucrări la catedrala oraşului, localizată astăzi în Piaţa Huet.

Renumele ce şi l-a creat îi va convinge şi pe alţi să oameni influenţi ai lumii săseşti să îl contracteze pentru alte lucrări. Remarcabil rămâne portalul casei ce astăzi este sediul parohiei evanghelice.

portalul casei parohiale a bisericii evanghelice, sculptată de Lapicida şi donată de Johann de Alzern

A contribuit la construirea bisericilor din Aţel (în 1499), Biertan, Cristian (între 1480 – 1495), Moşna (din 1498 până în 1501) sau Richiş. A lucrat de asemenea le refacerea mânăstirii de la Cârţa.

Se pare că a decedat în jurul lui 1502. Monograma sa a fost întotdeauna ALH Andreas Lapicida Hermannstadt.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*