25Iul

EMIL HUREZEANU – 10 MARI SIBIENI

Este născut în 1955 la Sibiu. Studiază în oraşul natal, la actualul Colegiu „Octavian Goga”, iar de aici va continua la Cluj Napoca, unde studiază Dreptul. Aici va fi seceretarul de redacţie a revistei studenţilor clujeni, numită „Echinox”. Este membru fondator al trupei de teatru „Ars Amatoria”. Va primi în 1985 o bursă a Universităţii Charlottesville din SUA. Va obţine un master degree la Boston.

După facultate lucreză la Sebeş ca jurist. Revine la Sibiu unde se angajează ca librar dar pleacă de aici la mediaş unde lucrează ca avocat. Câştigă o bursă oferită de „Echinox” şi astfel în 1982 pleacă la Viena, rămânând definitiv în Occident. Datorită plecării sale va fi urmărit de Securitate, familia fiindu-i hărţuită permanent.

Ajunge a lucra ca redactor la Radio „Europa Liberă”, lucrând la actualitatea românească şi scriind o serie de articole politice. Se specializează în analiză politică, devenind unul dintre cei mai apreciaţi consultanţi pe politică est – europeană ce activa în Occident. Semnează în 1989 o scrisoare a intelectualilor români împotriva regimului comunist din România. În 1994 devine director al secţiei române a radioului mai sus amintit. De aici se va muta la Deutsche Welle unde va conduce secţia de limbă română.

În 2002 revine în România stabilindu-se la Bucureşti. Realizează emisiuni la mai multe posturi tv din ţară. În 2003 pentru o scurtă perioadă devine consilier personal al primului ministru al României. Până în prezent rămâne unul dintre cei mai importanţi analişti politici din România.

Primele lucrări le publică în timpul studenţiei, la Cluj în „Echinox”. În 1979 va publica primul volum, „Lecţia de anatomie”. Succesul este imediat, find premiat pentru volum cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Continua a publica, mai ales în străinătate. După Revoluţia din 1989 revine cu publicistica sa în România. În 1997 primeşte premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor.

În 1998 devine cel mai tânăr, în viaţă cetăţean de onoare al Sibiului.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*