22Iul

IOAN PUŞCARIU – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1824 la Sohodol. A făcut parte din familiile nobiliare ale românilor din Transilvania, de aceea el şi-a adăugat si apelativul de „cavaler de”.

Studiază la Braşov şi la Sibiu (la Colegiul Brukenthal). Rămâne în oraşul nostru pentru a îşi definitiva studiile teologice. De aici a plecat la Cluj pentru continuarea acestora. A revenit la Sibiu unde va obţine diploma în Drept.

Devine avocat, plecând la Făgăraş. În această perioadă va ocupa mai multe funcţii în administraţia Transilvaniei, inclusiv şef al Poliţiei, în Sibiu şi Făgăraş. A fost apoi, între 1867 şi 1869 consilier al ministrului Religiei şi Educaţiei Publice. Rămâne la Budapesta, unde va fi judecător.

A fost unul dintre fondatorii ASTRA, coordonând activitatea acesteia la Sibiu şi la Făgăraş. A creat nenumărate instituţii financiare de credit. A făcut parte din conducerea Fundaţiei „Gojdu”. Începând cu 1877 a făcut parte din Academia Română.

Politic, a făcut parte din Dieta de la Sibiu dar şi în cele de la Cluj şi mai apoi în Parlamentul de la Budapesta.

A scris un studiu de gramatică a limbii române dar şi un studiu al istoriei nobilimii româneşti din Transilvania. acestea au fost publicate la Sibiu.

A murit în 1911.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*