21Iul

MICHAEL von BRUKENTHAL – 10 MARI SIBIENI

S-a născut Nocrich în 1746, fiind nepotul lui Samuel von Brukenthal. A studiat la Sibiu iar de aici la Viena.

casa Michael Brukenthal de pe strada N. Bălcescu, blazonul familiei putând fi şi astăzi văzut pe unul din pereţii interiori ai clădirii.

Revine în Transilvania, fiind numit secretar în cadrul aparatului guvernatorului transilvan. De aici în 1783 va lucra pe lângă Guberniul provinciei. A devenit guvernator al ţinutului Hunedoarei, fiind surprins în această poziţie în perioada răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan.

A revenit la Sibiu în aparatul administrativ al provinciei. A fost numit comisar al Făgăraşului. În 1790 devine guvernator al Transilvaniei. În acelaşi an este ridicat la titlul de baron.

Este perioada când sediul Guberniului va fi mutat la Cluj. În Sibiu în 1807 va fi finalizată construcţia cazărmii de infanterie, rămasă în memoria colectivă drept „Cazarma 90”.

La nivelul provinciei, el va fi cel care va face faţă mişcării româneşti, rămasă în istorie drept Şcoala Ardeleană, reprezentanţii acesteia aceştia redactând „Supplex Libellus Valachorum” în 1791.

Va sta în această poziţie până la moartea sa, survenită în 1813. În Sibiu, a locuit pe actuala stradă Nicolae Bălcescu, aici locuind cu soţia sa începând cu 1786.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Nem az unokája volt SAMUELNEK Michael, hanem az unokaöccse. A történelmi hitelességre érdemes időt és energiát fordítani, hiszen sajnos, egymás után másolják le a téves információkat.
    Tisztelettel, Gyevnár Erika genealógus Gyuláról

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*