14Iul

FRIEDRICH KRASSER – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1818 la Sebeş. Se trăgea dintr-o familie de emigranţi din zona Baden – Durlach. Vine la Sibiu pentru a face gimanziul, în actualul colegiu Brukenthal. Pleacă la Viena unde va studia medicina. Acolo va obţine titlul de doctor în 1844 respectiv în 1846. Studiile le-a continuat la Paris.

Revine în Transilvania, întîi ca medic la Sebeş iar apoi la Sibiu, începând cu 1857. La Sibiu, va prelua în 1869 coordonarea Casei de asigurări medicale a muncitorilor. Va locui la Sibiu până la moartea sa.

Pe lângă activitatea medicală, importantă este şi activitatea sa poetică. Cea mai importantă poezie a sa, este „AntiSyllabus” din 1869, o replică la discursul papal denumit „Syllabus”. Va deveni cunoscut pe întreg mapamondul. Mesajele sale socialiste devin cunoscute întregii ţări. A participat la Congresul socialiştilor de la Napoli.

A fost un anticleric convins şi a criticat vehement procesul de maghiarizare al Transilvaniei făcut împotriva culturii săseşti. Majoritatea poeziilor au fost publicate anonim.

Este bunicul lui Hermann Oberth. Moare în 1893. A locuit pe actuala stradă Av. Iancu, pe faţada clădirii fiind aşezată o plăcuţă în memoria sa.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*