12Iul

ANTONIE PLAMADALA – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1926 în Basarabia. Studiază teologia la Chişinău şi apoi la Bucureşti şi Cluj. La Bucureşti îşi va realiza şi studiile doctorale. Ma târziu va studia teologia la Oxford unde îşi obţine un nou titlu de doctorat, cu menţiunea „Magna cum laude”.

În 1948 intră în lumea monahală. Pasul următor a fost acela de hirotonire, fiind numit vicar patriarhal în 1970. În acelaşi timp va fi secretar şef al Institutului Teologic de la Bucureşti. Între 1972 – 1974 va fi rector al institutului amintit. Creşte repede pe scara ierarhică a Bisericii Ortodoxe Române, în 1979 fiind ales episcop al Buzăului.

În 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, mutându-se definitiv la Sibiu. A fost ultimul mitropolit al Ardealului cu jurisdicţie pe tot teritoriul istoric al Ardealului. El va reface nenumărate biserici, orgabnizează muzeul mitropoliei de la Sibiu. Pentru activitatea sa a primit mai multe distincţii din partea bisericilor europene.

A avut o viaţă dedicată cercetării. A publicat nenumărate cărţi şi studii. Majoritatea lucrărilor sale se ocupă de dogmatică şi de elementele de teorie a vieţii bisericeşti ortodoxe. S-a ocupat intens de apropierea tinerilor spre Biserică, făcând acest gest în contextul presiunii comuniste asupra ţării. Pe lângă cartea religioasă a sa, va scrie şi beletristică.

casa de langa Palatul Tholdology este actualul muzeu al Mitropoliei

Participă la nenumărate congrese şi seminarii internaţionale. Pentru activitatea sa, va deveni membru de onoare al Academiei Române în 1992. A fost preşedinte al Conferinţei Bisericilor Europene. A fost membru în Comisia mixtă de dialog între Biserica Ortodoxă şi cea Catolică. Adăugăm şi o prezenţă onorifică în Societatea Anticarilor din Edinburgh, precum şi alte prezenţe în alte comitete sau asociaţii.

În perioada 1953 – 1956 a fost condamnat la închisoare, fiind încarcerat la Jilava. Pentru o lungă perioadă, va fi nevoit a munci în mai multe fabrici din întreaga ţară ca muncitor necalificat.

Moare la Sibiu în 2005, fiind înmormântat la mânăstirea Sâmbata de Sus.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*