8Iul

NICOLAUS OLAHUS – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1493. Olahus provine din familia domnească a Ţării Româneşti dar este înrudit şi cu familia Huniazilor.

Studiază la Sibiu, la actualul Colegiu Brukenthal, apoi la Orăştie şi la Şcoala Capitulară de la Oradea. Datorită poziţiei familiei sale în regatul Ungariei, între 1510 şi 1526 va fi sfetnic la curtea regelui Ludovic al II-lea şi a reginei Maria a Ungariei. Este hirotonit ca preot în 1516, fiind numit secretar al episcopului din Pecs apoi canonic ajungând în cele din urmă canonic – lector la Esztergom în 1522. Va fi numit apoi ca secretar consilier la curtea regală.

Însoţind-o pe regina Maria la Bruxelles şi în Ţările de Jos, aici devenind secretar şi consilier al acesteia, proaspăt numită regentă a Ţărilor de Jos, va intra în contact cu cercurile intelectuale, renascentiste flamande cu care va menţine strânse relaţii, cel mai uşor edificate prin corespondenţa susţinută a acerstora. Cel mai important apropiat al lui Olahus va fi Erasmus din Rotterdam.

Revine din surghiunul cauzat de prăbuşirea regatului ungar fiind numit de către reprezentanţii casei de Habsburg, episcop de Zagreb şi apoi de Agria iar în cele din urmă arhiepiscop de Esztergom în 1562 (fiind astfel primatul Bisericii Catolice în Ungaria). Din această poziţie va fi numit guvernator şi regent al teritoriilor controlate de habsburgi din fostul regat al Ungariei. Devine astfel unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai grupului de funcţionari şi politicieni transilvani ce va lucra cu Ferdinand de Habsburg în acea perioadă istorică.

Organizează şcoala catolică din Trnava (astăzi în Slovacia) şi va instituii burse ale acestei şcoli pentru studenţii eminenţi. Reface şcoala de la Esztergom, distrusă de otomani, şi decide aducerea iezuiţilor în 1561 în teritoriile Ungariei. Este ridicat la gradul de baron al Imperiului Habsburgic.

A scris şi publicat mai multe lucrări ştiinţifice, de istorie a Ungariei şi a Transilvaniei. Majoritatea sunt scrise în perioada sa flandreză. Cea mai importantă este lucrarea „Hungaria sive de originibus gentis, regionis, situ, divisionis habitumatque opportunitatibus”, publicată în 1536.

Va fi unul dintre importanţii susţinători ai Contrareformei în această zonă europeană. Moare în 1568, la vârsta de 75 de ani la Bratislava.

Distribuie articolul:

3 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*