3Iul

DANIIL POPOVICI BARCIANU – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1847 la Răşinari, lângă Sibiu. Studiază la Sibiu, la Colegiul Brukenthal. De aici îşi va continua studiile la Institutul Teologic, finalizându-le în 1869. Primeşte o bursă cu care va reuşi a studia la Viena, Bonn şi Leipzig. Aici studiază biologie, filosofie şi pedagogie. La Leipzig îşi va obţine doctoratul.

colegiul Brukenthal, fotografie de Emil Fischer

Revine la Sibiu unde va deveni profesor de teologie între 1876 şi 1901. În aceeaşi perioadă va fi director al Şcolii civile de fete a Astra (între 1876 şi 1887). În 1881 va deveni membru mirean al Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului şi secretar al Astrei. În 1901 este numit inspector al şcolilor confesionale ortodoxe al Arhiepiscopiei Sibiului.

institutul teologic sau scoala andreiana

A fost autorul unor lucrări de ştiinţe naturale şi de pedagogie. În acelaşi timp a redactat o serie de manuale şcolare. Va coordona şi câteva reviste româneşti.

una din expozitiile ASTRA organizate de Barcianu, fotografie de Emil Fischer

A fost unul din membrii importanţi ai Partidului Naţional Român din Transilvania. Din poziţia sa va deveni unul dintre iniţiatorii şi semnatarii Memorandumului din 1892. Va fi arestat pentru doi ani şi şase luni, dar va fi graţiat de împăratul Austriei.

Moare în 1903 la Sibiu.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*