1Iul

VASILE DOBRIAN – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu în 1912. Studiază întâi la Sibiu iar apoi în 1930 devine student al Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi la Academia liberă de pictură. În 1935 are prima expoziţie personală în Bucureşti.

Vasile Dobrian in 1996

Devine profesor al Institutului de Arte Plastice din Iaşi, iar în 1949 este numit director al acestui institut.

A co-fondat „Grupul grafic” la sfârşitul anilor `30, una din importantele mişcări ale avangardei româneşti dar şi alte grupuri artistice româneşti. A participat la multe expoziţii, majoritar fiind în străinătate, una dintre cele mai importante fiind bienala de la Veneţia. A primit premiul „Theodor Pallady” în 1936 la 24 de ani. Devine artist emerit al României în 1964. A fost membru al Academiei de desen din Florenţa şi membru al Academiei de Artă, Ştiinţă şi Literatură „Tomasso Campanella” din Roma.

Vasile Dobrian in 1963 si pictura sa „vechi si nou” din 1964

Pe lângă pictură, este cunoscut şi pentru poezia sa. A colaborat cu scrieri şi gravuri la reviste din România, începând cu revista avangardistă „Unu”. A asigurat elementul artistic pentru mai multe volume de literatură.

salamandra

Moare în 1999 la Bucureşti.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Frumoasa initiativa!
    Este recomandat pnsa de a indica si sursele imaginilor, eventual cu link la sursa.
    Referitor la artistul VASILE DOBRIAN, Societatea Colectionarilor de arta din Romania organizeaza o expozitie cu tema “Intre tradiţionalism şi avangardă” la Muzeul Municipiului Bucuresti Palatul Sutu in 18 iunie 2012, colectionarii care au lucrari de Vasile Dobrian fiind invitati sa participe. Vezi si http://www.scar.ro

  2. pt pick

    multumesc pentru cuvinte…am sa postez informatia….

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*