Se implica fervent in viata politica romaneasca, fiind unul dintre initiatorii Revolutiei de la 1848 a romanilor din Transilvania. El va organiza Adunarea Nationala de la Blaj, unde isi va citi discursul care astazi este considerat unul dintre cele mai importante programe politice ale romanilor transilvaneni. Va fi ales vicepresedinte al comitetului revolutionar. Raspandeste la Sibiu manifestul in care cerea eliminarea prevederilor medievale de recunoastere a nationalitatilor din principat.
In 1849 se refugiaza la Viena. Aici din nou va urma studii universitare. In 1853 isi intrerupe studiile, fiind fortat sa renunte, mutandu-se la Pavia unde se va reinscrie la Universitate, obtinand doctoratul. Revine la Viena iar de acolo ajunge la Iasi in 1854, unde va preda pentru zece ani. Moare in 1864, in drum spre satul natal.
A publicat nenumarate lucrari, printre care studii de drept, de antropologie, de filosofie (inclusiv o enciclopedie si o istorie a filosofiei), de estetica. Ca semn de reunostinta pentru activitatea sa avuta in Sibiu si pentru aportul sau in cultura romaneasca, Facultatea de Drept din Sibiu ii poarta numele.
cred k e o eroare in randul nr 2. nu cred ca exista o Facultate Teologica la Blaj la 1800 poate un Seminar Teologic, ceea ce’i altceva si sintagma „studiile universitare” e gresit, din moment ce nici Universitate nu exista p’atunci…