21Iun

JOHANN MICHAEL ACKNER – 10 MARI SIBIENI

S-a nascut la Sighisoara in 1782. Studiaza intai la Sighisoara dar apoi vine la Sibiu, unde va studia la Colegiul Brukenthal. Universitatea o va urma din 1805 la Wittenberg iar apoi datorita ocupatiei napoleoniene dupa un an va merge la Gottingen. A studiat teologia, filosofia, istoria, stiintele naturii, anatomia, medicina, filologie si arheologie. Dupa studii va calatori in Franta, Germania, Elvetia si Italia.

Revine la Sibiu, unde va preda (la actualul Colegiu Brukenthal) filologie si arheologie. Se casatoreste in 1810 si va avea 12 copii. La 39 de ani primeste o parohie la Hammersdorf (cartierul Gusterita de astazi). Isi continua calatoriile prin teritoriile vechiului Imperiu Roman.

In toata aceasta perioada studiaza istoria si solul Transilvaniei, aceste studii transformandu-se in importante scrieri de arheologie si geologie. Publica in 1809 la Sibiu lucrarea „Antiqua musei Parisiorum monumenta” iar in 1840 scrie o istorie a scaunului Sibiului. Intre 1847 si 1855 lucreaza intens la un studiu general al mineralogiei din Transilvania. In 1854 primeste odinul „Crucea de merit cu coroana” iar in 1858 devine consilier imperial. Pentru a primi aceasta demnitate va merge la Viena in 1860. Va publica la Viena o serie de studii al proviinciilor romane din Dacia.

Moare in 1862 fiind si astazi inmormantat in curtea bisericii evanghelice din Gusterita.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*