20Iun

CORNEL DIACONOVICI – 10 MARI SIBIENI

Se naste si moare in Banat dar intreaga sa cariera este legata de ASTRA sibiana. Se naste in 1859. Studiaza in mai multe orase printre care la Budapesta si la Viena. Este licentiat in drept in 1880. Trei ani mai tarziu obtine si titlul de doctor in drept. Devine avocat si in acelasi timp isi incepe si activitatea stiintifica.

Redacteaza Viitorul, apoi „Romanische Revue” care ajunge sa o tipareasca la Sibiu in 1893. Doi ani mai tarziu devine director al revistei Transilvania din Sibiu, revista oficiala a ASTRA. Devine secretar al Astra. Datorita celor doua pozitii pe care le ocupa in interiorul Asociatiunii, va deveni coordonatorul „Enciclopediei Romane”, prima astfel de lucrare din cultura romanească. Aceasta va fi publicata in trei volume intre 1898 – 1904, la Sibiu. El se implica in organizarea bibliotecii si a muzeului ASTREI.

In perioada 1890 – 1896 este secretar si director adjunct al bancii Albina din Sibiu. Din aceasta pozitie devine secretar al Conferintelor Bancilor Romanesti din Transilvania. Dupa 1900 infiinteaza numai putin de trei banci in Transilvania, sub controlul bancii Albina. Ia legatura cu guvernul Romaniei pentru dezvoltarea acestora in Regat.

Se stabileste la Bucuresti, infiinteaza Banca Carpatilor si se dedica lumii finantelor. Dupa Unire se retrage la Resita unde va muri in 1923.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*