17Iun

KONRAD HAAS – 10 MARI SIBIENI

S-a nascut in 1509 langa Viena. Provine din familia nobiliara Haasenhof. Studiaza in orasul amintit precum si in alte orase. S-a specializat in studiul si perfectarea armelor de foc, ajungand din aceasta postura mai intai „Zeugwart” (guard imperial) sub Ferdinand I Habsburg.

aceasta imagine se presupune a fi a lui Konrad Haas. imagiena este din cartea lui Haas, descoperita la Sibiu

Se va implica intens in războiul lui Ferdinand de Habsburg (fratele lui Carol Quintul, imparatul Romano – German) cu Janos Zapolya, razboi mai bine cunoscut drept razboiul pentru Transilvania. La varsta de 42 de ani, in 1551, va fi trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul orasului ca si sef al arsenalului imperial.

Arsenalul din Sibiu a fost puternic inzestrat de armata habsburga. Arsenalul Sibiului, localizat si astazi in Cazarma Kempel din Piata Armelor (cladire ce a fost construita după indicatiile lui Haas), va fi unul dintre cele mai bine dotate si inaintate ca tehnologie militara din sud-estul Europei in acea perioada, sub administrarea lui Haas.

La Sibiu isi va continua studiile incepute in 1529 legate de tehnologia rachetelor, redactand in orasul nostru lucrarea sa despre rachetele in trepte. Aceasta lucrare este astazi considerata prima documentatie si tehnologizare a rachetelor, in Europa (manuscrisul a fost descoperit in 1961 in Arhivele Sibiului). El este astfel primul care enunta principiile si modalitatile de constructie ale rachetelor.

imagine din manuscrisul lui Haas.

Refuza sa predea arsenalul lui Zapolya si aliatilor sai. Va ramane la Sibiu si dupa retragerea armatelor imperiale. Va muri la Sibiu in 1576.

imagine din manuscrisul lui Haas.

Anul 2009 a fost declarat de Sibiu „Anul Konrad Haas”.

Acestea sunt doua citate ale lui Konrad Haas.

Aceasta carte a maiestriilor este schitata si alcatuita, in parte chiar inventata, de catre Conrad Haas din Dornbach in Austria din neamul celor de la Haasenhof, langa Landshut. Inceputa in anul 1529 si terminata in anul cu un numar mai putin de 70. Si sautorul cartiit a fost turnator de tunuri, guard de artilerie si maistru armurier al Maiestatii Sale Imperiale Romane si Regale si de asemenea al Coroanei Ungare.

timbru aniversar, emis de Posta Romana in 1989

Sfatul meu este ca lumea sa traiasca in pace, sa nu mai fie razboi; muschetele sa fie lasate neatinse sub acoperis, incat ghiulelele bombardelor sa nu mai imprastie moarte si praful de pusca sa nu mai ia foc si nici sa se umezeasca; astfel Printul va ramane cu banii si Armurierul cu viata; acesta este sfatul pe care vi-l da Konrad Haas.

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. Am luat ieri seara parte in cafeneaua Kleins la unul din aceste momente de recunoastere si tin sa te felicit cu aceasta ocazie pentru o astfel de initiativa.

  2. pt celestin cheran

    iti multumesc mult pentru cuvinte

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*