16Iun

JULIANA FABRITIUS DANCU – 10 MARI SIBIENI

S-a nascut in 1930 la Sibiu dintr-o familie de arhitecti. Inca de mic copil va urma cursuri de grafica si pictura. Studiaza la Sibiu (la Colegiul Brukenthal) iar apoi la Institutul de Arte Plastice din Bucuresti. De aici va fi exmatriculata in 1951, fiind condamnata la doi ani de inchisoare pentru acuzaţii de spionaj.

(foto Radu Gîrjoabă)

Dupa eliberare revine la Sibiu si va participa la expozitiile „Uniunii Artistilor Plastici”. Se angajeaza ca desenator la Muzeul Brukenthal in 1958, iar mai tarziu se va muta la Muzeul Satului din Bucuresti. Va lucra in aceasta perioada si la Muzeul de Arta, ca restaurator in pictura.

Din 1967 va lucra ca grafician si publicist. Revine la Sibiu si in Transilvania pentru o serie de studii etnografice si de istoria artei si a arhitecturii. Din aceasta perioada ne-au ramas desenele sale ale bisericilor sasesti din jurul Sibiului si a Brasovului. Aceste studii le va publica in „Neuer Weg” intre 1971 si 1986 (peste 100 de articole).

Juliana Fabritius Dancu, Intrarea pe Spinarea Cainelui

In 1977 va organiza la Sibiu o expozitie denumita „Cetati taranesti si biserici fortificate sasesti in Romania”. Cu aceasta expozitie va ajunge in Republica Federala Germana. Aici va continua sa picteze centrele medievale a diferitelor orase germane. Revine in tara in 1979.

Continua a picta, de aceasta data axandu-se asupra oraselor medievale sasesti din Transilvania, oprindu-se cel mai mult asupra Sibiului. Din aceasta perioada ramane cea mai importanta lucrare a sa, „Amintiri din Sibiul vechi” una dintre cele mai importante lucrari despre istoria orasului nostru.

Juliana Fabritius Dancu,Targul Vinului

In 1983 organizeaza o ultima expozitie dedicata portului popular sasesc, aceasta fiind inaugurata la Gundelsheim. Va muri trei ani mai tarziu, la Bucuresti. A fost casatorita cu criticul de arta Dumitru Dancu, cu acesta publicand un studiu asupra bisericii evanghelice din Sibiu. A fost, de asemenea, istoric de arta si scriitor.

Distribuie articolul:

6 comentarii

 1. A doua imagine – fotografia Julianei Fabritius-Dancu, cu numai doi ani inainte de a se stinge din viata – am recunoscut-o, am vazut-o pe Wikipedia. Dar prima – fotografia unui autoportret al marii pictorite si etnografe – de unde este preluata? Ca nu scrie nimic despre asta! Si, totusi, parca recunosc imaginea!?!
  Cu stima,

 2. pt Radu Girjoaba

  fotografia este de pe muzeul-satului.ro

 3. Multumesc frumos pentru informatie.
  Doar daca vreti sa stiti: muzeul-satului.ro a preluat fotografia de pe julianafabritiusdancu-inedit.webs.com – fara sa i se fi permis – ori direct de pe pagina de Facebook, deasemenea fara drept. Stiu acest lucru pentru ca acea fotografie este facuta de mine – da, cu camera unui telefon mobil, iar cei de la Muzeul Satului nici n-au catadicsit sa o prelucreze – iar lucrarea (Autoportretul) este in colectia unui… apropiat de-al meu. Impreuna cu alte patruzeci si ceva de lucrari semnate de Juliana Fabritius.

  Va multumesc pentru informatie si pentru timpul acordat.

  Cu stima,

 4. pt Radu Girjoaba

  imi pare rau…nu stiam…am sa trec autorul…daca stiam de la inceput, treceam autorul (cand le gasesc anapoda pe net….nu prea trec link-ul)

  multumesc frumos pentru informatii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*