6Iun

WILHELM BINDER – 10 MARI SIBIENI

A fost titularul catedrei de Educatie Fizica de la Colegiul Brukenthal in anii de dupa Primul Razboi Mondial. Din aceasta pozitie, va organiza in 1921 primele meciuri inter-clase si apoi inter-orase de handball, la Sibiu. Handabul devine disciplina obligatorie la Colegiul Brukenthal.

Hermannstadter Turrn-Verein in 1932

Primul meci de handball din Romania se va juca la Sibiu, pe stadionul central între Colegiul Brukenthal si Liceul de fete, in 1921 (fiind anuntat oficial in Siebenburgische Deutsches Tageblatt). In anul urmator se va ajuge la meciuri intre diferite orase.

El va continua dezvoltarea hanbalului din Romania ajugand sa organizeze la Sibiu Cupa Transilvaniei in 1931 cu participari din toata regiunea, devenind liga nationala in 1934. In primii ani ai acestei ligi, echipa sibiana de handal (Hermannstadter Turrn-Verein – HTV), reorganizata de acelasi Wilhelm Binder va fi campioana Romaniei.

Aceeasi echipa a Sibiului coordonata de Wilhelm Binder va juca si primele meciuri internationale a unei echipe romanest, in Germania si Cehoslovacia.

Wilhelm Binder este considerat nu numai parintele handbalului romanesc, dar si primul antrenor si primul arbitru de handbal din Romania (a organizat la Sibiu prima şcoala de arbitri din Romania in 1928). A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani.

Ramane profesor la Colegiul Brukenthal pana in 1948 cand se va pensiona, murind cativa ani mai tarziu, la Sibiu.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*