5Iun

IOAN LUPAS – 10 MARI SIBIENI

Se naste in 1880 la Saliste. Studiaza la Sibiu (la actualul Colegiu Gh. Lazar) iar apoi la Brasov. Studiile universitare si le definitiveaza la Budapesta (la Facultatea de Litere si Filosofie) si la Berlin, unde isi va lua titlul de doctor in filosofie in 1905.

Revine la Sibiu unde va preda istoria Bisericii si istoria romanilor la Institutul Teologic pana in 1909. Este perioada in care face parte din Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului. Devine apoi, fortat mai mult, protopop si inspector al scolilor primare ortodoxe la Saliste, in localitatea natala. Se va muta cu catedra la Cluj, in 1919, unde va preda istoria moderna a Romaniei specializandu-se in istoria transilvaneana la Universitate si va preda Istoria Bisericii Romane la Academia Teologica. In 1916 devine membru al Academiei Romane si va co-infiinta Institutul de Istorie Nationala a Romaniei de la Cluj in 1920.

Se implica in miscarea nationala de la inceputul secolului al XX-lea, este arestat in 1907 pentru trei luni apoi are domiciliul fortat in timpul razboiului la Sopron si Budapesta iar la 38 de ani devine membru al Marelui Sfat. La Sibiu el va face parte din Consiliul Dirigent ca si secretar general al „Resortului Culte si Instructiunii Publice”. Ramane implicat in politica, fiind ales deputat de Saliste si al altor circumscriptii, fiind numit ministru al Sanatatii si Ocrotirilor Sociale in anii `20 iar Octavian Goga il va numi ministru al Cultelor si Artelor in cabinetul propriu.

Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial va fi arestat de autoritatile comuniste, fiind fals acuzat de tradare nationala. Va fi eliberat dupa cinci ani in 1955, dupa ce fusese incarcerat la Sighetu Marmatiei.

Moare in 1967 la 87 de ani.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*