4Iun

OCTAV SMIGHELSCHI – 10 MARI SIBIENI

Se naste langa Sibiu, la Ludos in 1866. El se trage dintr-o familie nobiliara poloneza ce s-a refugiat in Transilvania in urma miscarilor din 1848. Studiaza la Sibiu (la Colegiul Gh. Lazar) apoi la Budapesta. In particular studiaza pictura cu Karl Dorschlag. Devine profesor de desen la Banska Stiavnica si Dumbraveni dar in aceeasi perioada isi continua studiile realizand nenumarate calatorii de studiu. Studiaza pictura la Munchen, Venetia, Florenta dar si la Bucuresti si Iasi.

Se specializeaza in pictura iconostaselor şi a icoanelor (picteaza bisericile din Magura, Racovita, Rodna etc…). In acelasi timp el isi continua desenele personale. Organizeaza mai multe expozitii comune dupa 1890, cea mai importanta fiind totusi expozitia religioasa de la Blaj din 1903 (cand prezinta planurile renovarii catedralei din Blaj) continuata cu cea de la Sibiu (din Sala Thalia) din acelasi an. Remarcat fiind de personalitatile perioadei din Imperiu el va reusi sa isi deschida expozitii la Budapesta.

Tot in 1903 participa la concursul de realizare a picturilor catedralei Metropolitane din Sibiu (nou construită). El castiga concursul si va picta iconostasul si o serie de picturi murale pe cupola si pandantive.

In 1911 se retrage din profesorat, murind un an mai tarziu datorita unui infarct.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. De apreciat personalitatea, dar regret nu intră în TOP 10.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*