3Iun

NICOLAE MANOLESCU – 10 MARI SIBIENI

Numele de copil al lui Manolescu este Nicolae Apolzan. Se naste in 1939 la Rm. Valcea intr-o familei de profesori sibieni, tatal originar din Sibiel (ambii dupa eliberarea din inchisorile comuniste fiind profesori la Liceul Gh. Lazar). Numele de Manolescu il primeste de la bunicul sau dupa arestarea parintilor.

Termina liceul la Sibiu (Liceul Gh. Lazar), studiile universitare finalizandu-le la Bucuresti, unde obtine si titlul de doctor in Litere. Preda la Universitatea din Bucuresti, scrie la gazeta literara, Contemporanul si Romania literara. Coordoneaza lucrarile „Cenaclului de luni” pana la desfiintarea lui. Debuteaza literar in 1966. Realizeza emisiuni culturale la radio si tv. In 1997 este ales membru corespondent al Academiei Romane. In 2005 devine presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Din 2006 este ambasadorul Romaniei la UNESCO.

Membru fondator al Aliantei Civice si al Partidului Alianta Civica, este ales senator de Sibiu in 1992. Candideaza la presedinţia României in 1996. In 2000 demisioneaza din Partidul National Liberal retragandu-se definitiv din politica.

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Este o personalitate cu notorietate, nu zic nu. Dar nu intră în TOP 10-ul meu.

  2. razvan,in primi trei mari sibieni este cu siguranta este intemeietorul invatamantului modern romanesc marele carturar gheorghe lazar.gheorghe lazar schoala sf.sava din capitala imi spune ceva dar haller nu prea

  3. pt alex

    si Haller si Lazar sunt importanti in felul lor.

  4. pe mine sasi ma lasa foarte rece,de aceea nu vreau haller, ma mir ca cei de la turnul sfatului nu l-au pus ca mari sibieni pe primarul avrigului (actualul)

  5. pt alex

    sa nu fim rautaciosi. si ei sunt la fel de importanti pentru orasul acesta. l-au fondat, l-au cosntruit si este obligatia noastra de a le cinsti memoria. Lazar s-a educat intr-un mediu sasesc.

  6. @ alex. imi pare rau sa iti spun, dar nu trebuie deloc sa uitam ca istoria in transilvania a fost scrisa si de sasi, asa cum in alte regiuni a fost scrisa de otomani, rusi, etc. sunt importanti si isi au locul lor. suntem noi romani, dar trebuie sa ne cunoasteam istoria exact asa cum e ea nu cum ne-o dorim.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*