2Iun

PETRUS HALLER – 10 MARI SIBIENI

Petrus Haller s-a nascut la Buda in 1500. A studiat la Viena de unde va veni la Sibiu in 1526. Va investi in minerit, va strange fonduri din camatarie, dezvoltand apoi afaceri imobiliare.

Va fi intai consilier municipal apoi va ajunge sa fie chiar si jude regal in 1557. A fost in mai multe perioade primar al orasului, prima data intre 1542 – 1546, apoi intre 1550 – 1552 si intre 1554 – 1556. Sustinerea Reformei si a partidei pro-habsburgice vor fi principalele cai ale politicii sale. In 1543 primarul va decide desfiintarea manastirii dominicane.

Casa Haller din Piata Mare

In 1551, Sibiul va gazdui, la insistentele lui Haller,  pe contele Arch, comandantul armatelor imperiale habsburgice, in acelasi timp realizandu-se intense fortificări a orasului. Petrus Haller va finanta din bani proprii construirea unui bastion, ce astazi ii poartă numele (este situat la intalnirea bulevardului Coposu cu strada Pompeiu Onofrei si cu Parcul Tineretului). Orasul cumpara mult armament in perioada sa. In 1556 la Sibiu se va intruni Universitatea Saseasca, care influentata fiind de Haller va decide mentinerea pozitiei pro-habsburgice, pro-occidentale.

Perioada sa este marcata de nenumarate decizii si infaptuiri necesare dezvoltarii orasului. Astfel in 1545 este cumparata o casa din interiorul actualei Piete Huet, putandu-se astfel extinde scoala, actualul Colegiu Brukenthal. In perioada sa este pusa in ordine arhiva orasului, realizandu-se o inventariere a tuturor documentelor existente. Primaria va construi in 1554 pe Sadu langa Talmaciu o moara de hartie. Preotii din oras nu vor mai avea dreptul de a cumpara decat case de lemn pe care mai apoi aveau obligaţia de a le recladi din piatra. In 1550 este montat Stalpul Infamiei in Piaţa Mare. In 1552, se va incepe construirea bastionelor portilor Ocnei (pe actuala strada a Ocnei, in zona intreprinderii Independenta) si Cisnadiei (pe actuala parcare din fata hotelului) numele lui Haller fiind strans legat de aceasta a cincea fortificare a orasului. Tot in perioada sa, este construita a cincea poarta, a Mortilor (la capatul actualei strazi Lazar), ce dadea intr-un nou cimitir.

Tot Petrus Haller lasa orasului una dintre cele mai importante case patriciene din Transilvania, casa ce ii poarta numele. Este situata in Piata Mare si a apartinut pana in secolul al XVIII-lea familiei Haller.

Petrus Haller va muri in 1569. Familia sa va ramane importanta pentru comunitatea germană din Transilvania. In 1791 din Dieta provinciei faceau parte sase membri ai familiei.

Distribuie articolul:

7 comentarii

  1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    Petrus Haller VON HALLERSTEIN..e numele corect.
    Nu strange fonduri din CAMATARIE, ci din CAMERA CEMENTI, Institutia de prelucrarea aurului si BATEREA MONEDEI…
    Nu face Bastionul DIN BANII LUI, ci din Banii ORASULUI..convinge greu consiliul..e raportul in documentatia orasului, dar DA SI DIN BANII LUI..insa insista in fata Consiliului sa fie construit puternic, mare, solid..pe vecie..LUCRU CARE COSTA…exact cu argumentele cu care il convinsese PE EL la randul lui Castaldo..
    NU STALPUL INFAMIEI..care nu zice nimic, istoricii tarzii sasi n-au priceput nimic din asta de l-au numit asa..vezi nedumerirea lui SOTERIUS in sec XVIII, ci STATUIA LUI ROLAND, simbol al LIBERTATII ORASULUI LIBER REGAL si dreptul la Pedeapsa capitala, JUS GLADII…In privinta aceasta vide http://www.sibiul.ro/forum/ Sibiul vechi…3x Topicuri Statuia lui Roland…si UNESCO pe langa..
    CEA MAI ESTICA STATUIE ROLAND?..trebuie comparat meridianul cu RAGUSA (acum Dubrovnik)…aici se sfarseste EUROPA OCCIDENTALA (simbolic si retoric spus, dar in sens, corect)
    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  2. O personalitate controversată. Nu știu dacă va intra în TOP 10, dar cu siguranță într-un TOP 20.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*