2Iun

NICOLAE BALAN – 10 MARI SIBIENI

S-a nascut in judetul Bistrita Nasaud in 1882. Studiaza teologia la Cernauti (unde isi da doctoratul) si la Wroclaw.

Devine cadru universitar la Sibiu in cadrul Institutului Teologic – Pedagogic. In acelasi timp este membru al Sinodului Arhiepiscopiei Sibiului. In 1907 fondeaza „Revista Teologica” de la Sibiu iar in 1918 fondeaza „Gazeta Poporului”. Un an mai tarziu este hirotonit preot. Este perioada in care devinde senator de drept in Comitetul Central al Astrei din Sibiu.

In aceeasi perioada de dupa razboi se implica in procesul de unificare al Transilvaniei cu Romania, mai tarziu protestand impotriva Dictatului de la Viena. In 1920 este ales mitropolit al Ardealului (instalat la Sibiu). In acelasi timp devine membru al Academiei Romane. In aceasta perioada transforma Institutul teologic de la Sibiu in Academie si mai tarziu primind si grad universitar. A infiintat la Sibiu o scoala normala de fete, o scoala de cantareti bisericesti si un internat arhidiecezan. A rectitorit manastirea brancoveneasca de la Sambata de Sus. Pe langa acestea a lasat mitropoliei peste 150 de biserici parohiale. A puplicat nenumarate studii si carti.

Moare la Sibiu in 1955.

Distribuie articolul:

8 comentarii

  1. cinste lui ! macar in acea perioada „preainaltele” fete bisericesti mai faceau ceva si pentru omenire si tara ,nu ca cei de acum , care se gandesc doar la a strage averi si a se imbuiba din pomeni si parastase de la oameni de cele mai multe ori nevoiasi, dar cu frica lui Dumnezeu !(imi cer scuze dar am un dinte impotriva preotimii de azi !)

  2. asta e sibian nascut in Bistrita. Se putea si mai rau :p

  3. pt Copila blonda

    este nascut in Bistrita dar intreaga sa activitate si-a desfasurat-o la Sibiu iar pentru ceea ce a intrat in istoria noastra a tuturor s-a intamplat la Sibiu, de aceea motivatia de a il trece pe aceasta lista.

  4. Am lipsit o vreme de pe net, ocupându-mă de comisiile de specialitate.

    Felicitări pentru popularizarea elitelor sibiene!

    Constantin Chiriac, ar intra în top 10?

  5. pt Jimmy

    daca lumea il voteaza, de ce nu?

  6. Abia acum am citit și articolele anterioare. Am înțeles proiectul. Nicolae Bălan nu intră în TOP 10-ul meu.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*