11Ian

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

COLEGIUL „GHEORGHE LAZAR” SI SEDIILE SALE

Cel care a infiintat colegiul romano-catolic a fost Joseph Bardia, capelanul iezuiţilor din Sibiu. Astfel primul sediu al viitorului colegiu va fi in incinta manastirii iezuite, actuala cladire a parohiei romano – catolice din Piata Mare.

sediul manastirii iezuite din Sibiu, primul sediu al Colegiului Gh. Lazar. desen de la sfasitul secolului al XIX-lea.

sediul parohiei romano-catolice Sf Ladislau a Sibiului fostul sediu al manastirea iezuite. fotografie din 2009

sediul manastirii iezuite din Sibiu, primul sediu al Colegiului Gh. Lazar. fotografie din perioada interbelica.

Desfintarea ordinului iezuit in 1773, la ordinul lui Maria Tereza, a făcut ca intre 1773 – 1780 colegiul să nu funcţioneze. La un secol de la infiintarea scolii, prefectul gimnaziului Galob Antonius va cere Magistratului mutarea gimnziului pe actuala strada a Mitropoliei (unde astazi se afla magaziunul Capa), la numarul 5. Directorul scolii devine preotul paroh romano – catolic al Sibiului, in 1780 colegiul avand cinci clase. In 1778, colegiul va fi impartit ca si locatie, clasele ramanand in continuare rasfirate in Sibiu. In 1780, colegiul din Sibiu, era unicul de acest fel din întreaga Transilvanie. Cu timpul se vor infiintate mai multe astfel de scoli.

cladirea din strada Mitropoliei nr. 5 (numerotare din secolul al XIX-lea), sediul pentru un secol al Colegiului Gh. Lazar. fotografie din 2008

cladirea din strada Mitropoliei nr. 5, fotografie aeriana din 2007

Demersurile pentru un sediu vor fi indelungate, Magistratul propunand chiar si Sala Thalia spre transformare in sediu pentru acest colegiu, dar in cele din urma administratia va cumpara patru parcele, lucrarile incepand in 1897 şi vor fi finalizate in septembrie 1898, costurile fiind de 300.000 de florini.

strada Gh. Magheru, fotografie din 1911. a doua cladire de pe partea dreapta este sediul Colegiului Gh. Lazar. pe muchia ce leaga cele doua fatade ale cladirii, in partea superioara a parterului fusese amenajat un spatiu pentru montarea stemei Ungariei, stema ce a rezistat acolo pana in 1918. fac aceasta remarca deoarece unii istorici, autori de albume de fotografii despre Sibiu, facute pe banii nostrii ai locuitorilor acestui judet, au sters intentionat aceasta stema de pe fotografia ce au printat-o (fotografia asa cum arata ea in realitate o puteti vedea mai jos). poate ca acea imagine unora place, altora nu place. pentru un istoric obligatia prima si absoluta este aceea a respectarii realitatii si obiectivitatii celor intamplate. daca intr-o perioada acea stema a existat pe cladirea colegiului iar ei au decis a printa o fotografie ce confirma acest fapt, atunci autorii albumului de fotografii (pentru ca mai mult de atat nu este, desi a fost finantata precum o lucrare aleasa a acestei tari) aveau obligatia morala a respecta adevarul istoric

In acel moment erau peste opt sute de elevi. Majoritatea elevilor erau fiii preotilor din Sibiu si din imprejurimile acestuia, indiferent de ritul crestin, fiii ai caror parinti practicau meserii liberale sau cei ai functionarilor. Multi dintre acestia erau copii de origine romana. Dintre aceştia amintim, pe unii fii de preoti precum Ioachim Popovici din Mohu, Iacob Dancu din Tara Romaneaca, Ioan Brote din Rasinari. De asemenea este vorba de fiii unor functionari precum Ioan Pop din Cluj, Iacob Bologa, Ioan Sterca Sulutiu, Temistocle Constantinovici de Grecul, Iosif Molnar de Mullerstein, Ioan Lemeni, Ilie Macelariu, August Treboniu Laurian, Stefan Cicio Pop, Octav Smighelschi, St. O. Iosif, Octavian Goga, Ioan Lupas, Onisifor Ghibu, Aurel Vlaicu. Pentru elevii romani, Banca „Albina” a infiintat „masa studentilor” incepand cu septembrie 1895. 50 de elevi primeau o masa din partea acestei institutii, printre elevi numarandu-se si Ioan Lupas, Octavian Goga sau Stefan Metes.

Istoria colegiului se imparte in patru perioade: perioada latina, 1692 – 1845; perioada germana, 1850 – 1868; perioada maghiara 1868 – 1919; perioada romaneasca 1919 – prezent, cu o perioada intre 1947 – 1989 cand scoala a fost si ea supusa regimului comunist si caracteristicilor acestuia.

colegiul Gh. Lazar, vedere de la inceputul secolului al XX-lea

In perioada latina erau cinci profesori (unul pentru fiecare clasa) si un director. In aceasta perioada va fi editat primul anuar al colegiului, realizat sub auspicile lui Martin Hochmeister (Materia Tentaminis publici quod in gymnasio regio Cibiniensi secundum institutum regium primo semestre exhibitum estmense martio MDCCXCII). Anul scolar avea doua semestre sfarsite cu o sesiune de examene. Poate cel mai recunoscut elev al colegiului, din aceasta perioada a fost insusi Gheorghe Lazar. Epoca germana aduce cu sine multe schimbari examenele de la sfarsitul semestrelor sunt eliminate, anuarele fiind editate anual, iar „Norma Regia” adoptată în 1781, va fi eliminata si inlocuita de „Organisations Entwurft” a directorului, contele Thun. Profesorii erau doar cunoscători de limba germana, dintre ei amintindu-i pe directorii Adam Hubatcheck, Johann Sobola sau Kratky Ventzel. Perioada maghiara va inlocui de asemenea programa adoptand „Programa gimnaziilor” a lui Istvan Eotvos. Şi ea va fi modificata de două ori prin legea ministrului Trefort si de legea din 1883. Directorii (amintind aici pe Veress Ignagz, Ferenczy Istvan sau ultimul director Kaufmann Gyorgy) vor decide ca taxa şcolară sa fie in jurul a doi – trei florini. Perioada romaneasca sau perioada moderna a invatamantului lazarist s-a format in jurul reformelor haretiene: invatamant gratuit, clase gimnziale si liceale, pregatire intelectuala remarcabila. Aceste elemente vor fi reluate imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. In 1996 liceul se transforma in colegiu, treapta cea mai inalta a educatiei liceale. In perioada interbelica institutia isi va construi un camin, aflat in exteriorul cetatii medievale, intre vechile canale ce existasera sau fusesera amenajate la baza proiectatei citadele (pe actuala strada a Turismului).

cladirea caminului Gh. Lazar, fotografie din 1936 (se poate observa pe fatada inscriptia INTERNATUL LICEULUI GHEORGHE LAZAR)

cladirea caminului, fotografie din 2009

Timp de 50 de ani si Liceul Lazar s-a supus rigorilor si reformelor comuniste. Multi dintre profesorii interbelici au fost inlaturati, multi dintre ei fiind arestati ca inamici ai poporului (cum ar fi parintii lui Nicolae Manolescu). Standardele de invatamant s-au mentinut ridicate datorita noilor profesori cu o pregatire aleasa. In anii `80 Liceul numit in perioada comunista „Liceul Mediu nr. 2” se va transforma in liceu industrial asa cum se va intampla cu toate liceele din Romania.

cladirea Colegiului Gh. Lazar, fotografie din 2009

Colegiul Gh Lazar, fatada laterala cu strada Lazar (vazuta dinspre Piata Mare), fotografie din 2004

Clădirea este construita in perioada eclectica, fiind formata din doua corpuri. Primul corp este construit in forma de E, latura lunga fiind paralela cu strada Lazar. Parterul este format dintr-un soclu de piatra, cu deschidere dreptunghiulara pe axele ferestrelor, decorat fiind cu bosaje. El este demarcat de primul etaj printr-un brau profilat. Decoratia este una bogata formata din consolite (denticuli, scoici, obelisc – trunchiuri de parament, volute), un atic cu lucarna, umplut cu o fereastra semicirculara si doua masti pe lateralele aticului de pe coltul strazii Magheru (a se observa fotografia atasata imediat dupa titlul acestui articol).

Colegiul Gh Lazar, fatada laterala cu strada Lazar (vazuta dinspre strada Timotei Popvici), fotografie din 2004. in plan apropiat se poate observa anexa – sala de sport a cladirii principale.

Accesul pietonal se face la parterul rezalitului central, finalizat fiind in semicerc. Fatada laterala este asemanatoare cu cea principala, rezalitul central neavand acces. Aici este prezent un fronton triunghiular cu deschidere ovala. Acoperisul este realizat in doua ape, cu coama paralela cu strada.

Colegiul Gh Lazar, corpul interior al cladirii, ce desparte cele doua curti, fotografie din 2004

Cel de al doilea corp este de asemenea dreptunghiular, latura lunga fiind paralela cu strada Magheru. Fatada este realizata asemănător cu cea de pe aliniamentul strazii Lazăr.

Colegiul Gh Lazar, fatada laterala cu strada Magheru, fotografie din 2004. astazi Colegiul are amenajate clase si in cladirea alaturata (unde la parter este amenajata o patiserie)

Complexul cuprinde si o cladire anexa in care a fost amenajată sala de sport, aceasta avand un singur etaj, ferestrele fiiind dreptunghiulare cu finalizare semicircular. De curand aceatsa sala va suporta o elevatie prin inaltarea acoperisului salii. De asemenea in primavara anului trecut Liceul va primi o a treia cladire, aflata in curtea principala de intrare in Colegiu. Asupra calitatii constructiei si a legalitatii acesteia deocamdata nu ne coboram.

Colegiul Gh Lazar, anexa – sala de sport, fotografie din 2004. se poate remarca si vechea poarta (originala) a Colegiului, inlaturata in 2007, decizia fiind total gresita si condamnabila din partea administratiei (in logul restaurarii vechii porti)

sursa: www.sibiustandard.ro

Colegiul Gh Lazar, al treilea corp al Colegiului, fotografie din 2009 facuta cu prilejul deschiderii cladirii.

Distribuie articolul:

16 comentarii

  1. Super „bucata” asta de istorie. Am trecut 4 ani prin Lazar si chiar nu stiam chestiile astea despre liceu. Totusi, imi vad clasa in toate pozele cu cladirea de pe lazar. 3 geamuri de la etajul 2 unde numai nebunii faceam :))

  2. Unde naiba e albeata asta? In interior? Unde era terenul? Nasol… Nu pare prea in ton cu restul cladirii.

  3. pt Nosfer

    ma bucur ca ti-am trezit amintiri.

  4. pt fcbl

    banuiesc ca te referi la masca din prima fotografie. e chiar deasupra primei travei de pe strada Lazar dinspre Piata Mare (unde este fereastra aceea zidita)

  5. Stimate Domn,
    Ma bucur sa vad ca in tumultul general existent in viata politica romaneasca, exista tineri care au puterea de a se „apleca” catre frumos, catre origini, catre ceea ce suntem noi de fapt.
    FELICITARI !

    PS (ca un mic secret): sunt foarte atasat de Sibiu-acolo am efectuat o parte de studii si tot acolo, sorta a facut ca sa intalnesc cealalta jumatate cu care ulterior am convenit sa stam impreuna pe parcursul existentei noastre.

  6. pt MARIN

    va multumesc pentru cuvintele dvs….

  7. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    COMPLETARI:
    1.In asa-zisa Perioada Maghiara era LICEU DE STAT MAGHIAR, supus complet legislatiei si administratiei autonomist maghiare de dupa DUALISM 1866..desi in cadrul Imperiului Austro-Ungaria.
    Nu avea autonomia relativa a Liceului EVANGHELIC german, actualul BRUCKENTHAL.
    Cine dorea cariera in cadrul sistemului oficial..se inscria aici..si nu la Lutherani.
    Asa se explica STEMA Regatului Ungar de atunci, facea parte din sistem.
    Nu existau restrictii de nationalitate sau religie la admitere..dimpotriva erau incurajati de administratie cei de alte nationalitati si religii…erau si multi evrei de exemplu, pentru a da ceea ce unora ar parea un caz exceptional..
    Ca limba de stat era obligatorie intr-un Liceu de Stat nu apare deci ca o aberatie..Numai ca..Statul complex era o Federatie de fapt, iar in partea Coroanei maghiare dispare Limba Germana ca Limba de Stat.
    Boi au fost si unii si altii..trebuiau sa lase ca Limba de Stat pe langa maghiara si germana, vechea LIMBA DE STAT, LIMBA LATINA universala si baza pentru orice studiu…
    Insa cat de asa-zis restrictiv era sistemul..ne dam seama cand citim listele de elevi…ca numele sunt stalcite…si invers se intampla, uitati-va la Johannis devenit Iohannis, acelasi sistem practicat.
    Ciudata si anecdotica este povestea urmatoare pentru receptia si atitudinea orasenilor dintr-un ORAS SASESC atunci fata de acest Allami Magyar Lyceum, reprezentant al unui nou sistem…
    in 1904 intra tramway-ul acela fara sine, firobusul, trolleybus-ul in cladirea Liceului de Stat Ungar.(apoi in 1905 primeste sinele de tramway)
    Lumea ranjea satisfacuta si se faceau bancuri…
    Existau deci frecusuri…
    Dar semnificativ este ca imens de multi romani, din familii nationalist-traditionale, au studiat in acest Liceu Unguresc.
    Si atunci CALITATEA isi spunea cuvantul.
    Puteti sa cititi lista elevilor data intr-o imagine in FORUM-ul de la http://www.sibiu.ro ..deci
    http://www.sibiul.ro
    /FORUM/Sibiul Vechi/ Istoria Sibiului, pg. 2, posting 17..

    Deci cititi POSTING 17:

    http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=2026&postdays=0&postorder=asc&start=15

    poza de acolo, din Anuarul Liceului de Stat Maghiar Sibiu, cu nume, as incerca s-o pun si aici, nu stiu daca-mi reuseste, daca nu, il rog pe admin. s-o puna dansul..lista mie mi se pare semnificativa..deci numai daca DANSUL considera necesar…

    http://www.sibiul.ro/forum/download.php?id=4268

    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  8. Razvan, am fost de curând la Sibiu, dar pentru f. puţin timp şi m-am bucurat să văd articolul ăsta şi pozele 😉 MERCI şi pentru că am găsit la tine http://galavoluntari.wordpress.com/

  9. pt Senin

    iti multumesc pentru gandurile tale….conteaza pentru mine

  10. 4 ani, etajul unu, chiar in colt Magheru – Lazar. Sala 43. Ma uit cu nostalgie la geamul de langa banca mea, atat in poze cat si „live” cand trec pe acolo. E frumos sa aflu ce vechi e geamul ala si ca am avut privilegiul de a ma uita printr-o parte de istorie. Iti multumesc sincer pentru asta. Iti admir energia si consecventa de a ne arata chestii frumoase, de a ne face sa intelegem ce vedem.
    Lazar-ul insa nu a fost pentru noi, absolventii, doar institutia elitista de invatamant. A fost un mod de viata. Prin felul in care profesorii au stiut sa ne respecte inteligenta, prin felul in care am fost intelesi si modelati, „ne-a dat aripi”. Ne-a dat impresia, cel putin pentru o vreme, ca nimic nu ne poate sta in cale, ca noi avem puterea si energia sa luptam cu orice.
    Si dupa lectia asta de istorie, sunt si mai mandru ca sunt lazarist !

  11. Razvan, multumesc de lectia de istorie..chiar am cele mai frumoase amintiri in liceul asta..4 ani de tinerete, 4 ani de nostalgie..

  12. Super frumos..au trecut 10 ani….pacat de corpul nou..e ca nuca in perete…

  13. pt Andrei

    ai dreptate referitor la noul corp. As indrazni chiar sa ii pun legalitatea la indoiala.

  14. Bravo mai Razvan.
    F fain articolul

  15. pt Marius Neagu

    merci frumos Marius

  16. 3 ani deasupra cancelariei si un an sub ea .. sau invers :) … nu stiam istoria asa cum ai prezentat-o tu .. frumos si merci :)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*