25Dec

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

21 – 22 – 12 – 1989, SIBIU

sursa: sibiul.ro

Inainte de a ne petrece sarbatorile in liniste, fericire si tot ceea ce ne aduna in jurul Craciunului consider ca suntem obligati sa facem o pauza si sa ne gandim la cei 99 de eroi ai Sibiului, cei care prin viata lor ne-au dat astazi posibilitatea noua sa sarbatorim Craciunul, sa ne bucuram de viata noastra, sa ne bucuram de orasul nostru si de tara in care traim.

Aceasta pagina va fi o combinatie intre faptele istorice ale acelor zile negre si amintirile unuia dintre miile de sibieni ce au participat: mama mea.

In Sibiu cel mai mult se asculta „Europa Libera”. Imi amintesc ca parintii ma puneau sa vad ce se spune la televizor in timp ce ei ascultau radioul. Nu erau singurii, evident. In blocul in care stateam, unul dintre blocurile plomba de pe atunci Gh. Gheorghiu Dej, toata lumea asculta.Astfel tot Sibiul stia ce se intampla la Timisoara.

Prima incercare de demonstratie a avut loc in dimineata lui 21decembrie 1989. Sibiul a fost unul dintre primele orase ale tarii, alaturi de Timisoara, Arad si Cluj. Incercarea muncitorilor de la Balanta, condusi de Fesan si Oana, a esuat, fortele Militiei arestandu-i, prizonierii fiind batuti apoi in arest.

Al doilea episod al Revolutiei sibiene a avut loc in Piata Mare. Sibienii adunati in Piata se vor confrunta pentru intaia oara cu Armata. Desi ordinul a fost de a nu trage in multime, primii morti ai Sibiului vor cadea in acest loc. Urmarea acestor conflicte va fi incendierea unui ARO al armatei, incendiere celebrata cu o Hora a Unirii de catre revolutionari. Grupul din Piata Mare si grupurile de tineri si de m8uncitori veniti de pe toate platformele industriale ale orasului se vor indrepta spre punctul cel mai fierbinte al Sibiului: actuala strada a Revolutiei, unde se aflau sediile Armatei, Militiei si Securitatii. Pana seara demonstrantii vor scanda impotriva regimului.

Parintii mei, impreuna cu doi prieteni, Olimpiu Roca, inginer la Independenta iar acum profesor la Regina Maria si Ioan Tibrea, profesor de fizica si astazi director al Liceului Economic au ajuns intai in Piata Mare iar apoi in fata Securitatii. Cel care coordona fortele de ordine era comandantul Armatei, Dragomir. El a fost primul care i-a indemnat pe revolutionari sa mearga sa protesteze pe stadion.

Ziua de 21 s-a finalizat relativ calm. A doua zi, multimea s-a adunat mai intai in fata Casei de Cultura, unde va avea loc celebrul episod al rostirii „Tatalui Nostru” de catre preotul Streza din Rasinari. A doua adunare va avea loc tot in fata Militiei pe strada Revolutiei. Mama mea a participat la ambele demonstratii. Focul a gasit-o in fata Militiei. S-a ascuns in spatele pubelelor de gunoi de langa fosta Policlinica cu plata. De acolo a reusit sa fuga si sa ajunga acasa. Atunci a vazut primul impuscat in cap si tot atunci oprise o ambulanta pentru a lua un tanar ranit.

Ziua de 22 decembrie 1989 a fost cea mai sangeroasa din Sibiu. Au murit civili, au murit militari si odata cu „trecerea” Armatei alaturi de revolutionari vor muri multi militieni. Cladirea acestora a fost practic distrusa. Asa cum vor fi distruse o gradinita de pe Milea (unde azi este benzinaria Anaoil) sau vila Branga. Toate au fost distruse de armata, armata ce poarta aceeasi vina in Revolutie (find cea care a omorat cei mai multi civili in intreaga tara) ca si Securitatea si Militia.

Revolutionarii se vor organiza conducand orasul din Casa Armatei si din fostul sediu al PCR (Palatul de Justitie de pe Victoriei). La inceput erau doar revolutionari apoi se vor alatura si alte persoane, unele care se vor dovedi de o origine dubioasa, pe altii ii va dovedi istoria.

Din acea zi pentru inca doua – trei zile teroarea va lua locul vietii normale in oras. Totul a fost inchis, nimeni nu iesea pe strazi, strazi controlate de Armata si garzile civile. S-a tras enorm, s-a tras din elicopter, din tanc de pe strazi. Zvonurile erau nenumarate, apa era otravita, teroristii controlau orasul, etc….

fotografie din sala de sport a Armatei, unde o serie de ofiteri ai Securitatii si de oameni banuiti a fi securisti au fost arestati si adusi. episodul „bazin”. Unii au fost pe nedrept arestati. Lista celor care au fost acolo este foarte interesanta, de vreme ce unii dintre aceia, astazi sunt pseudopersonalitati ai Sibiului

Dupa data de 25 decembrie lucrurile vor intra incet incet in normal. Conducerea Sibiului se va racorda la cea nationala, orasul va reincepe sa traiasca incet.

NOTA BENE: Cativa tineri sibieni au reusit a realiza un film documentar despre acele zile. Poate ca este prea scurt, poate ca mai erau multe de spus, dar ei au realizat un act istoric si cultural deosebit. Filmul l-am vazut miercuri, intr-o sala plina, unde se aflau unii dintre eroii acelor zile, adevaratii revolutionari. Filmul poate fi cumparat, costa 15 lei. Daca il vreti luati legatura cu Podul MInciunilor. Eu va sfatuiesc sa il cumparati. Merita.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*