13Dec

ISTORIA ORASULUI NOSTRU, SIBIU

SPITALUL MILITAR

In 1859, „Casa militară a Educatiei Superioare” inaugurata doi ani mai devreme este transformata in spital militar. Numai ca aceeaadsi marire a numarului personalului militar din Sibiu, va face insuficienta, dar mai ales insalubra aceasta cladire astfel incat se va construi o alta cladire in 1909. Cladirea cu o scurta istorie austro-ungara, va fi greu incercata in timpul Bataliei de la Sibiu, din 1916 din timpul Primului Razboi Mondial.

spitalul militar, in 1916, inaintea izbugnirii bataliei Sibiului.

Cladirea este realizata in stil neogotic, cu un plan dreptunghiular in U. Cladirea este formata din cinci corpuri, doua paralele cu strada si alte trei perpendiculare pe strada. Fatada are un soclu simplu, cu un parter bosat, delimitat de cele doua etaje de catre un brau profilat. Corpul central care apare ca un rezalit, are intrarea in cladire pe axul central. Acest corp are trei etaje, cu unul mai mult fata de celelalte corpuri. Fatada are sapte travee, cea centrală fiind mai amplă, cu ferestre in trei registre. La etajul I, cladirea prezintă un balcon, in consola, de metal cu ornamente stilizate. Intrarea este formata dintr-o usa de lemn de stejar cu doua aripi si o lumina deasupra. Decoratiunea este formata din forme vegetale si tablii in registru.

spitalul este localizat pe bulevardul Victoriei. aici este punctat pe o harta a Sibiului din 1875

Corpurile principale sunt formate din zece travee fiecare, care diferit de corpul central, au o friza cu ornamentatii geometrice. Aceste corpuri prezinta si cate un fronton triunghiular cu colonete. Corpurile laterale, cu fatada perpendiculara pe aliniamentul strazii are cate trei axe. Axul central are cate doua ferestre. Pe frontonul triunghiular este prezenta cate o rozasa cu motive florale. Friza cu elemente geometrice si cele patru turnulete care flancheaza pe cele patru muchii ce continua patru colonete din zidarie indeplinesc decoratia acestor corpuri.

o alta punctare a spitalului, din 1914.

Acoperisul este realizat in patru ape la corpurile cu coama paralela pe strada si doua ape la cele perpendiculare pe strada. Bolta in interior este de tip boltit, in casa scarilor avem coloane de structura care sustin tavanul. Scarile sunt de piatra. Holul de intrare este realizat ca un mic foaier, la etajul fiind sustinut de doua coloane taiate in colturi, cu un plan patrat. Baza este profilata, intrarea este formata dintr-o usa de lemn vitrata, decorata cu arcuri in relief.

fatada spitalului, cu friza neogotica.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Din pacate nu am pasit pe pamant sibian. Un articol ca acesta imi ofera o frantura din ce inseamna orasul tau natal. Dar, sigur ca numai tie iti sopti zidurile Sibiului.
    Pana voi ajunge pe acolo, ma bucur de imagini si informatii noi. Pozele din articol cu siguranta sunt cheia atractivitatii pentru ca altfel ma pierdeam in detaliile arhitecturale!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*