8Dec

TARA CARE ISI DARAMA ISTORIA

Romania nu isi pretuieste valorile sale de patrimoniu. Ne batem in piept cu fraze impopotonate care ne sustin unicitatea si ne mentin pe un piedestal de cristal, asa cum doar noi il vedem. Ne batem dar nu facem nimic in a ne salva valorile care nu ne pozitioneaza drept unici in lumea aceasta dar arata ca si noi am creat in aceasta istorie valoare culturala, ca si istoria noastra se integreaza in istoria Europei si a lumii, si nu numai ca se integreaza dar si ea isi aduce aportul la maretia ei.

Cu fiecare postare o sa aduc in atentia voastra un monument aflat in stare de degradare. Va voi prezenta monumente sinonime din alte tari si modul in care sunt ele prezervate. Voi incerca, si va invit si pe voi, sa gasim solutii la aceste exemple. Solutii prin care un astfel de monument poate renaste si poate intra in circuite turistice, culturale, pot deveni exemple de valoare culturala, patrimoniala, istorica pe care tara noastra le poate oferi patrimoniului european si mondial.

PALATUL DE VARA A FAMILIEI BRUKENTHAL DE LA AVRIG

sursa: wikipedia.org

Secolul al XVIII-lea a adus o adevarata moda in lumea nobililor europeni. Evident ca aceasta moda a ajuns si in Transilvania pe linia vieneza a barocului. Marile familii nobiliare au urmat exemplul habsburgic si au construit palate pe intinsul intregii Transilvanii. Familia Bethlen, familia Teleki sau familie Brukenthal (si dau doar cateva exemple) si-au construit astfel de palate, pentru a fi in pas cu moda si pentru a se pozitiona in lumea nobiliara a Imperiului.

Avrigul redat pe harta josefina. sec al XVIII-lea. se poate observa in latura nordica complexul Brukenthal.

Palatele lor au rezistat timpului desi impresia lasata de autoritatile romane de dupa 1945 a fost aceea de distrugere intentionata a lor. Fie ca este vorba de palatul familiei Teleki de la Dumbravicioara, de cel al familiei Bannfy de la Bontida, de cel al familiei Bornemisza de la Gurghiu si poate de cel mai important si mai impozant dintre ele, palatul Brukenthal de la Avrig, toate au fost lasate in paragina, fiind vecine astazi cu ruina.

Palatul de vara a familiei Brukenthal de la Avrig a fost construit intre 1780 si 1785, in apropierea bisericii comunitatii din Avrig.  Alegerea poate fi surprinzatoare dar probabil ca decizia familiei a venit din extinderea proprietatilor lor pe cursul Oltului (sa nu uitam de herghelia de la Sambata de Sus si chiar de conacul construit la marginea cetatii Sibiu pe drumul ce ducea spre Avrig). Palatul este construit in stilul barocului vienez, cu cladirea principala cu aripi laterale si cu o gradina ce coboara spre terasa Oltului si cu vedere spre Carpatii Meridionali. Parcul se imparte intr-o gradina germana, una olandeza si una engleza precum si un parc mai mare ce avea chiar si un lac amenajat. Elementele arhitecturale specifice sunt scara impozanta ce coboara spre parcul cel mare si fantana arteziana. Intr-o laterala a parcului a fost construita o orangerie. Complexul avea si o ferma de animale.

La fel ca celalalte monumente brukenthaliene, dupa stingerea familiei, vor ajunge in proprietatea Consistoriului evanghelic din Sibiu, care va fonda un sanatoriu ce va rezista pana in 2006 cand proprietatea va reveni in posesia Consistoriului.

De aici a inceput dezastrul. Precara stare a acestuia si neglijenta va duce ca probabil cel mai important complex de acest fel din Romania sa se deterioreze pe zi ce trece. Iata cateva exemple:

asa arata cladirea principala. tencuiala cazuta, ferestre stricate si sparte, decoratiuni disparute. in fosta cladire a sanatoriului acum mai bate doar vantul.

curtea a fost curatata dar si defrisata si fara a avea o logica din punctul de vedere al amenajarii unei gradini baroc.

delimitarea dintre gradina germana si parcul mare se face prin acest zid care astazi este aproape de daramare. nici aleeia nu este amenajata desi ea exista.

senazatia este de izolare si de parasire si nu de un monument impozant.

nu inteleg ce cauta cainii vagabonzi in incinta parcului.

Orangeria a fost amenajata parand in acel moment un inceput al refacerii complexului dar care a esuat curand.

paraul a fost la inceput amenjata dar malul ce se poate observa arata ca si in acest caz proiectul a fost uitat

scara din gradina italiana si alte elemente decorative din aceasta parte a complexului sunt uitate si deloc ingrijite

Aceasta este realitatea din 2009 si probabil si din 2010. Proiecte au existat, investitori au fost dar poate o naivitate si o ignoranta a proprietarilor a dus la starea de astazi.

In alte tari, evident astfel de palate sunt ingrijite: va ofer doua exemple din fosta zona comunista, ce si-a revenit de abia dupa 1989.

sursa: polandforall.com

asa arata palatul si parcul din Borow, Polonia.

sursa: wikipedia.org

un alt exemplu este palatul Kadriog din Tallinn, Estonia.

Distribuie articolul:

10 comentarii

 1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  DAR PALATUL de VARA BRUCKENTHAL din SIBIU?
  Aici in Avrig inca mai merge treaba…
  Ma surprinde insa ca nu va sare sa va muste de nas PALATUL de VARA BRUCKENTHAL (asa se scrie cu -ck!) din SIBIU…tocmai cel din spatele Pietei Teatrului…Balconul avea DOI stalpi de piatra..acum are UNUL…Poarta fier-forjat e intr-o stare deplorabila..era parca si o CAPELA pe acolo….se vedea in SPORNER un turn….nu mai stiu nimic de ea…Era Gradina Bruckenthal acolo unde se tineau pe la 1840 si ceva adunari culturale de prim ordin..si constituirea Asociatiei Pentru Stiinta Transilvana/Verein fuer Siebenbuergische Landeskunde….tot acolo s-a pus la cale…
  SUNT inca in cladire stuckaturi de tavan baroce..de o frumusete …dar cum intretinute? Sunt gravuri la Muzeul Bruckenthal cu petreceri acolo..arata uluitor…
  Deci in Cibinium/Hermannstadt/Nagy-Szeben/Sibiu fosta Capitala Cuturala, in plin CENTRU Palatul de Vara Bruckenthal se duce naibii…
  clar ca trebuie sa fie umbrit de GRamada si altele…

  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 2. pt Georg Schoenpflung von Gambsenberg

  nu am uitat, nu am sarit doar ca urmeaza, inca nu l-am postat dar il am deja scris.

 3. Eu tin minte ca am avut parte de niste vacante extraordinare acolo, pe vremea cand era sanatoriu. Era intretinut foarte bine, iar gradinile aratau superb. S-a realizat un masacru in ce priveste defrisarile si reamenajarea.

  Nu pot oferi o solutie generala pentru acest monument, dar pot oferi una punctuala, mai ales in cazul unor lucrari de mica amploare: studentii la arhitectura. Se pot oferi solutii deosebite si chiar mana de lucru, pentru ca e nevoie de experienta in acest domeniu si voluntariatul cred eu ca nu ar fi o problema. Dar ca de obicei in Romania, organizarea ne omoara. In plus, pentru orice cladire de patrimoniu, materialele costa, prezenta unor specialisti cu experienta este absolut necesara. Totusi parteneriate cu diferite facultati de arhitectura din tara ar putea avea rezultate destul de interesante.

  Cat despre activitatile care s-ar putea desfasura acolo si care ar aduce profit, ele sunt nenumarate: inchiriere pentru diferite evenimente (de la nunti la filme), hotel de lux sau poate nu atat de lux… centru SPA, sanatoriu. Daca pe cand era sanatoriu si evident nu putea avea fonduri enorme, arata decent, nu cred ca ar presupune o intretinere foarte costisitoare, pentru a se pastra la acelasi nivel de decenta.

 4. Din informatiile tale Razvane, cam ce proiecte s-au propus acolo de catre investitori?

 5. pt Ioana

  pai s-a dorit un hotel de lux, cu investitori austrieci veniti si alungati in spirit mitic. acum se fac doar nunti dar nu au nici o legatura cu restaurarea si ingrijirea: se pune un cort si atata tot.

 6. corect: nu BRUKENTHAL.. ci BRUCKENTHAL ….Asa s-a semnat pe testament…Asa scrie pe portretul lui cand era inca in viata…Asa scria prin Meyer Lexikon pana pe la 1900..Asa scrie in Allg. Deutsche Biographie.. falsificat de SASI! in sec. XX..prin anii 20 apare deja Brukenthal…si acum totul FALS BRUKENTHAL…ce-ar fi sa introduceti acest email ca posting..cu pozele lamuritoare din ANEXA?

  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 7. Mai Razvi, citesc articolele tale si ma intreb de ce un om ca tine trebuie mai intai sa incerce sa urce pe scara politica (concurand cu EBE si Prigoni-Epigoni, ca sa poata ajunge sa faca adminsitratie si management urban…

  Alte cai, nu prea sunt. Asa ca lansez un pompieristic „Jos laba paroasa a politicii de pe administratie, institutii administrative si sociale!” Poate nepotii nostri vor putea sa ajunga acolo unde le este locul fara sa trebuiasca sa o ia pe cai ocolite. Cred ca Brucan isi rade in barba de cum radeam noi de el cand a spus 20 de ani.

 8. Am auzit din surse sigure ca anul acesta se va renova tot palatul.Ce bine fonduri europene.Primarul este foarte gospodar

 9. pt Alexandru

  sper sa se faca ceva, palatul nu este in proprietatea Primariei ci a consistoriului evanghelic de la Sibiu. eu unul am dubii dar m-as bucura.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*