3Dec

SIBIU, 1989

Aceasta postare este preluata de pe blogul podulminciunilor.ro. Este vorba despre un film documentar realizat la Sibiu, de sibieni, pentru sibieni despre Revolutia din 1989.

Asta in timp ce asociatiile de revolutionari din tara si din Sibiu nu fac absolut pentru comemorarea eroilor, pentru memoria noastra colectiva, pentru prezentarea corecta a ceea ce a fost in 1989. Ele se lupta doar pentru bani, pentru terenuri, pentru drepturi ce ca niste capuse si le-au asumat fara a avea vreun drept asupra lor, devenind doar niste capuse imbatate ale sistemului.

Octavian Repede este un tânăr ce a lucrat tot anul 2009 pentru a realiza un film documentar, la 20 de ani de la Revoluţie, dedicat evenimentelor de la Sibiu din decembrie 1989. Filmul cu o durată de 53 minute adună în secvenţe dramatice deopotrivă mitul şi realitatea tragicelor evenimente din oraşul de pe malul Cibinului, acum 20 de ani. „Documentarul nu se erijează într-o anchetă febrilă a evenimentelor, ci încearcă într-o viziune artistică să readucă în ochii sibienilor un eveniment marginalizat şi uitat de contemporaneitate: acum 20 de ani pe străzile Sibiului s-a vărsat sânge pentru binele colectiv”, îşi argumentează Octavian Repede demersul. Prin resurse proprii şi cu ajutorul unor colegi din presa locală, Octavian a dus la bun sfârşit acest film pe care doreşte să îl proiecteze pentru toţi sibienii interesaţi în a doua jumătate a lunii decembrie.

Astăzi, schimbarea de regim politic din decembrie 1989 devine pentru istorie mai importantă decât s-a crezut la momentul respectiv. Implicaţiile ei se resimt tot mai des şi dau noi explicaţii prezentului. În cadrul filmului, imaginile de arhivă se împletesc cu Sibiul anului 2009, într-o îmbinare care provoacă privitorul la amintiri pătrunzătoare şi speciale.

Perspectiva cinematografică recreează o atmosferă gravă, vibrantă, cu accente tragice aşa cum au fost de altfel şi zilele de 21, 22, 23 decembrie 1989 la Sibiu. Documentarul se axează pe 4 direcţii de abordare: mişcarea populară, atmosfera acelor zile, organizarea revoluţionară şi preluarea puterii in judeţ şi un tribut adus victimelor şi urmaşilor revoluţiei. Filmul aduce în argument pe lângă o descriere echilibrată şi echidistantă a evenimentelor şi părţilor implicate şi viziunea a 9 persoane implicate în mişcările din decembrie 1989, cum ar fi frontul revoluţionar, Securitate, Armată, victime, etc.

Documentarul „SIBIU 1989” este un omagiu adus tuturor cetăţenilor din Sibiu, care acum 20 de ani, au luptat pentru o Românie mai bună. O poveste autentică despre speranţă, curaj şi libertate în oraşul de pe malul Cibinului. Pentru spectatorii străini filmul a fost subtitrat în limba engleză.

Realizatorul Octavian Repede caută sprijin financiar pentru a multiplica filmul în format DVD pentru toţi cei interesaţi. Pentru detalii poate fi contactat la adresa de email sibiuvideo@gmail.com sau telefonic 0747/990495. De asemenea filmul are si un site propriu la adresa sibiu1989.blogspot.com.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. salut man. noii golani te invita la marsul de comemorare a eroilor revolutiei in sibiu 20 decembrie ora 14 in fata magazinului dumbrava. tinerii incep sa miste si in sibiu. te astept. cu respect Sergiu

  2. pt sergiu

    am sa vin

  3. ma bucur ca o sa vii. nu o sa fim multi dar cei care sunt nu au uitat de eroi

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*