29Noi

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

SCOALA CU NUME DE REGINA

Acest text nu este scris de subsemnatul. Acest text este redactat de dl. Nicolae Salade, profesor de istorie si director al scolii „Regina Maria”. Cu permisiunea dansului, il redau aici, fragmentar, pentru ca toti sibienii sa cunoasca istoria acestei frumoase scoli.

La inceput, in anul 1929, scoala a purtat numele de „Scoala primara de fete Regina Maria”. A fost primul local de scoala primara romaneasca construit in Sibiu dupa 1918. „Foaia Poporului” in numarul 49 din 1 decembrie 1929 ca in data de 24 noiembrie a aceluiasi an a avut loc la Sibiu, sfiintirea scolii primare de fete. Din acelasi articol aflam ca scoala fusese construita in cartierul Iosefin (in zona de pe Groapa) in apropierea inchisorii tribunalului. La deschiderea scolii au participat primarul W. Goritz si dna. Maria Petrescu, viitorea directoare al institutiei de invatamant, prefectul judetului C. Stefan, parintele Antoniu Gherman, parintele Ioan Boiu, dl. I. Bratu inspectorul sef al judetului.

cladirea principala a scolii, perioada interbelica. se poate observa ca aceasta cladire nu a suferit nici o modificare la nivelul fatadei, pana in prezent.

Tot in presa vremii gasim si o descriere a scolii: „o cladire frumoasa, in stil romanesc. Are clase mari si luminoase si instalatiuni moderne, ca putine alte scoli din tara.”. Pe langa cele cinci sali de clasa exiata si casa directorului (in actualele cabinete de fizica si chimie) si casa omului de serviciu (in actuala cancelarie). In curtea scolii era o gradina de legume, pomi fructiferi si brazi. La aceasta scoala au fost transferate eleve de la scoala primara nr. 1 de pe actuala strada Av. Iancu. Fiind unica scoala de fete, in urmatorii ani se vor infiinta clase paralele pentru a cuprinde toate fetele venite sa invete. Directoarea Maria Petrescu a infiintat un atelier de tesut covoare in gherghef in care lucrau toate elevele scolii, fie ca unele faceau doar ghemele necesare tesutului. Programul scolii incepeau de la orele 8.00, tinea pana la 12.00 iar intre 14.00 si 18.00 se lucra in atelierele de covoare.

curtea interioara si gradina scolii, astazi zona fiind ocupata de cladirea noua. in fata gradinii in partea opusa a cladirii se afla paraul ce traverseaza si astazi orasul. se pot ibserva de asemenea pomii fructiferi si brazii.

Scoala isi va infiinta si o cantina unde mancau elevele mai sarace. Cantina era sustinuta din fondurile atelierului si din donatiile parintilor dar si din alimentele ce proveneau din gradina proprie.

cantina scolii.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, in anul 1941, scoala a functionat ca centru de primire a ranitilor. La aceasta scoala faceau practica si elevele de la Scoala Normala pentru faptul ca aici exista un colectiv de cadre didactice bine pregatite. Statutul de scoala de aplicatie se mentine si astazi. In aceasta pe perioada invatatoarea Maria Creanga va infiinta corul elevelor ce va ajunge a avea chiar si rol in liturghiile Bisericii din Groapa ajungand a fi laudat chiar si de mitropolitul Nicolae Balan.

Dupa razboi scoala va fi redenumita in 1948 „Scoala elementara mixta nr. 2”. Conducerea scolii coordona si activitatea Scolii nr. 3 de pe strada Filarmonicii si a scolii nr. 1 de pe strada Hochmeister. Se faceau cursuri de alfabetizare in penintenciare , in fabrici (precum in fabrica Liberatatea).

eleve scolii in perioada razboiului.

In 1953 cantina se va desfiinta si se va amenaja in locul ei sala de sport ce exista si astazi. In 1954 scoala este redenumita „Scoala de 7 ani mixta nr. 5” in anul 1962 devine scoala de 8 ani.

In 1971 s-a efectuat de catre Institutul de Proiectari Sibiu, proiectul pentru completarea cladirii, proiect finalizat in 1974 avand in componenta 14 clase si ateliere de tamplarie, electrotehnica, croitorie-gospodarie. In acelasi timp la Scoala Nr. 5 se vor tranfera si elevii scolii de pe strada Dealului ce va deveni Liceul Sanitar si a scolii de pe strada Dimitrie Anghel ce va deveni Comenduirea garnizoanei Sibiu.Se va ajunge ca pentru scrut timp scoala sa aiba chiar si clasele a IX-a si a X-a.

noua cladire a scolii.

Se va forma o biblioteca ce are cca. 10.000 de volume, se va acoperi paraul din spatele curtii, se va asfalta curtea interioara si se vor amenaja structurile de practicare a sportului.

noua cladire a scolii, vazuta dinspre strada dr. Stanca.

In 1 noiembrie Consiliul Local al Sibiului va decide revenirea la numele original al scolii: „Scoala Regina Maria”.

strada dr. Stanca. se poate observa diferenta intre cele doua cladiri, fotografie din 2008.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Tare aş vrea ca aceste clădiri vechi să fie analizate de un cuplu arhitect-istoric pe câte un site special. Din păcate tot mai multe clădiri istorice sunt lăsate în paragină, până la demolare, ca să se vândă terenul de sub ele. Cred că singura modalitate de a sensibiliza populaţia asupra acestor mo(nu)mente de istorie vie este de a aduce la cunoştinţă subtilitatea intimă a existenţei lor.

  2. foarte interesant, nu m-am gandit niciodata ca acolo sunt doua cladiri

  3. pt Bibliotecaru

    sincer iti spun ca asociatia noastra lucreaza deja la un astfel de site, dar ne ve lua ceva timp.

  4. salutare! scuze de off-topic, vreau sa fac un scurt anunt:
    pe 6 decembrie voi organiza un flesh-mob prin care cateva zeci de tineri (cel putini) vor veni in Piata Universitatii din Bucuresti si vor aprinde lumanari la monumentele eroilor Revolutiei si mineriadei in semn de respect pentru cei ce s-au jertfit in decembrie 1989 si iunie 1990, aprinde lumanari pentru o tara care moare intorcandu-se acolo de unde a plecat acum 20 de ani, aprinde lumanari pentru moartea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

    Vreau sa promovez miscarea si dincolo de Bucuresti, iar sibiul este unul din orasele ce a suferit pierderi omenesti la Revolutie pentru libertate, libertate care inca n-a venit. Am apelat la tine pt ca am vazut ca esti un politician liberal in Sibiu si totodata un tanar ce poate scoate tinerii din case. Vom face asta pe 6 decembrie, dupa inchiderea urnelor, indiferent de rezultatul alegerilor, pentru ca oricum, avand de ales intre acesti doi candidati, Romania s-a intors acolo de unde a plecat in urma cu 20 de ani.
    Vrem sa fie un flashmob si nimic altceva mai mult. In Piata Universitatii, eu si amicii mei vom supraveghea toata seara marea de lumanari si ne vom asigura ca participantii la actiune vor pleca imediat ce vor aprinde lumanarea pentru a evita adunarea unei multimi ce poate provoca altfel de incidente.

    mai multe detalii si un filmulet de promovare a campaniei aici : http://razvan-sidoreac.net/?p=1279

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*