25Oct

ISTORIA ORASULUI NOSTRU, SIBIU.

CASA CU CARIATIDE

desen realizat de Juliana Fabritius Dancu

Casa este legata de numele lui Sebastian Hann, care a locuit in fosta cladire care a existat pe acest loc si a aparţinut acestuia. Venit din sudul Slovaciei, se va stabili in 1674, in Sibiu. El va cumpara casa de la prima sotie, Maria Wienesch, pentru suma de 500 de guldeni. A treia sa sotie, Margareta Keyn, va vinde casa catre familia Bethlen in 1682 pentru suma de 950 de florini.

strada Mitropoliei, in planul apropiat stanga se poate observa poarta casei cu cariatide

In 1786, vaduva contelui Gregorius Bethlen, va demola vechea casa si va construi casa ce este astazi cunoscuta sub numele de „Casa cu Cariatide”, denumită si Casa Bethlen. Casa apartine barocului tardiv si se integreaza in complexul de edificii impozante ale Sibiului care s-au edificat dupa palatul lui Brukenthal din piata principala a orasului.

in planul departat, langa biserica Luterana se poate observa Casa cu Cariatide (casa galbena)

Cladirea este formata din doua corpuri unul care se integreaza pe aliniamentul strazii Mitropoliei si un al doilea corp aflat in fundul parcelei. Incinta este dreptunghiulara, latura scurta fiind la strada. Al doilea corp are doar parter si un etaj, fiind in forma de L, mobiland astfel curtea. Fatada este simetrica. Etajul este delimitat de parter printr-un brau, fatada mai avand o cornisa profilata. Ferestrele sunt in numar de patru la parter, aici ancadramentul fiind unul simplu, tipic barocului, cu decoratii bosate intrerupte de sase bolturi . Bosajul se repeta asemanator pe muchiile laterale ale cladirii. Ferestrele de la etaj, in numar de cinci, au cate un parapet si un pervaz ambele profilate.

Portalul este unul complex. Acesta prezinta un arc de cerc formate din coloane aparente cu capitel doric in care se descarca arcul. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea aici la registrul superior prezenta un bowindow care va fi inlocuit cu actualul balcon, format dintr-o platforma de piatra, o balustrada din fier forjat cu decoratiuni vegetale. Bowindow-ul era format dintr-un fronton triunghiular cu cornisa profilata, cu doua coloane aparente cu capiteluri dorice. Fereastra este una cu un volum mai mare decat a celorlalte ferestre, cu doua canaturi si cu opt campuri vitrate, sub ea aflandu-se un chenar din tencuiala. Pe laterale existau doua ferestre.

strada Mitropoliei, Casa cu cariatide, fotografie de Fred Nuss, colectia CNM ASTRA

Poarta este formată din doua canaturi si o lumina, decorata cu elemente vegetale din fier. De asemenea existand o portita decupata la mijloc, decoratia este formata din chenare, curbe si feronerie de tip baroc.

poarta cladirii si cele doua cariatide

Cariatidele sunt cele care împodobesc portalul. Poreclite si „virginele de piatră” ele se înalţă pe un piedestal înalt. Sunt greoaie si de aceea marea majoritate a cercetatorilor cred ca acestea au fost construite de catre o calfa a lui Simon Hoffmeyer, cel care a construit atlanţii palatului Brukenthal.

Casa cu cartide, detalii, braul caritidelor

Acoperişul este mansardat, in doua ape, cu coama paralela, cu fatada si trei lucarne dreptunghiulare, acoperite in trei ape. Gangul este realizat in bolti cu penetratii baroc. Restul boltirilor sunt semicilindrice cu penetratii (unele renascentiste, provenind de la vechea cladire), pentagonale sau tangente pe generatoarea de cheie.  Camarele au tavanul drept, decorat in unele cazuri cu stucatura. Casa scarilor, are doua rampe, cu boltire decorata in plantband.

detaliu feroneria portii principale

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. pt chisi

    am corectat, multumesc….

  2. Cine e Juliana Fabritius Dancu?

  3. Juliana Fabritius Dancu e o pictorita nascuta in sibiu. Mi se pare ca s-a-ndeletnicit si cu scrisul. Pe langa alte lucrari, are niste acuarele superbe cu toate cetatile fortificate din judetul Sibiu. Cu foarte multi ani in urma, s-a vandut in librarii o mapa cu reproduceri dupa aceste lucrari.

  4. Salut posesorul blogului (blog peste care am dat din intamplare) si pe toti cititorii lui. Rectific in comentariul de mai sus: *”nascuta in Sibiu”!…viteza!:)Ma bucur ca exista si bloguri care scriu despre urbea noastra.

  5. Milan Voinovici

    Vestitorii primăverii..Sloganul e bombastic şi cumva fără sens. Eu am înţeles totuşi ce ai vrut să zici: te vezi un profet, un exponet al tinerei generaţii ( în faţa oglinzii din casa ta probabil ). Nu e puţin cam mult? Poate ar fi sunat mai bine daca te considerai unul dintre aceşti tineri, cu problemele şi năzuinţele lor. Vezi că ţi-ai urcat şi vechea generaţie în cap, viaţa aparţinând de acuma înainte doar celei noi. Peste blog am dat chiar întâmplător. Care-i treaba cu Sibiul vechi, te foloseşti de noi ca toti politicienii ca să te desemnăm reprezentant al nostru? Din două cuvinte ai ajuns să concurezi personajele carageliene. Bafta, o să fii un politician pe cinste!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*