11Oct

ISTORIA ORASULUI NOSTRU

PRIMA BANCA ROMANEASCA: BANCA ALBINA

cladirea bancii Albina, la inceputul secolului al XX-lea (in stanga fotografiei). la parter se poate observa aranjarea spatiului pentru serviciile cu clientii. nu putem confirma daca culoarea reala a tencuielii cladirii (stiind ca aceste vederi erau colorate dupa realizarea cadrului)

A doua jumatate a secolului al XIX-lea este marcata si de o explozie a institutiilor de credit. In 1872, se va infiinta Insitutul de Credit si de Economii „Albina”. Dintre fondatori, Visarion Roman, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, Paul Dancu de M. Sajo, Ioan Hannia, Alexandru şi Anton Mocsony, David Urs baron de Margine, va fi ales administratorul acestui Institut, in persoana lui Visarion Roman, fost inspector la Societatea „Trannsylvannia”. Dupa mandatul sau intre 1873 si 1884, director executiv al institutiei va fi Partenie Cosma intre 1885 si 1915.

Alexandru Mocsony                Maria Cosma                  Partenie Cosma

Alexandru alaturi de fratele sau Anton Mocsony va obtine acordul ministerului Ungariei pentru functionarea Bancii. Maria Cosma este cea care va coordona proiectul „Masa studentiilor” conducand „Reuniunea femeilor romane”. Partenie Cosma a fost directorul Bancii Albina

In 1872, Alexandru si Anton Mocsony prezinta ministrului Agriculturii, Industriei si Comertului din Ungaria, dl. Szlavy, statutele si cererea de aprobare a infiintarii acestei banci. Statutele din 1872 si cel din 1879, aminteau prin cel de al patrulea respectiv al treilea articol ca sediul Institutului era orasul Sibiul. Acestea vor fi aprobate astfel incat in 1885 ei vor avea 3195 de deponenti cu o cifra de circa trei milioane de florini.

cladirea Bancii Albina asa cum surprinsa in gravura lui Anton Sporner din 1883. se poate observa in apropierea sa palatul Tholdologhy si biserica greceasca. sediul Postei inca nu fusese construit.

parcele insulei urbane de pe strada Mitropoliei unde se va construi sediul bancii Albina, redate in harta din 1845

Aceste fonduri ii va permite societatii sa ofere o serie de credite catre multe dintre proiectele locale sau va sustine ea insasi astfel de proiecte. In 1886 va oferi 25.000 de florini catre „Asociatia pentru Infrumusetarea Sibiului” si alti 500 de florini Liceului de fete. In 1893, vor oferi parte din cei 450.000 de florini care au format bugetul de construire a Uzinei electrice din Sibiu. In 14 septembrie 1895, banca alaturi de „Reuniunea femeilor romane” vor initia programul „Masa studentilor” prin care 50 de elevi romani primeau o masa zilnica, costurile ridicandu-se la circa 300 de florini pe an suportati in totalitate de banca. In timpul Primul Razboi Mondial, Banca „Albina” va coordona toate bancile romanesti din Transilvania. In 1948 autoritatile comuniste de la Bucuresti decid desfiintarea bancii, dupa nationalizarea sa. Sediul sau va deveni sediul sucursalei sibiene a Bancii Nationale a Romaniei asa cum este si astazi.

Banca Albina, fatada dinspre strada Mitropoliei, fotografie realizata in 2004

In cadrul sedintei ordinare din 15 octombrie 1871 a Consiliului de Administratie, se va lua decizia construirii unui sediu adecvat activitatii viitorei banci precum si procurarea unei case de fier pentru depozitarea banilor. In 1875, vor fi cumparate casele lui Guido de Baussnern, si „Curtea Sighisorenilor” si inca o casa de pe strada Postei pe locul carora va fi construit viitorul sediu al bancii. Acesta va fi inaugurat in 1882.

Banca Albina, coltul fatadelor dinspre strazile Mitropoliei si Postei. se poate observa colona falsa de la nivelul primului etaj, ce decoreaza intalnirea celor doua fatade. fotografie realizata in 2004

Cladirea este plasata la intersectia strazilor Mitropoliei si Postei, cladirea originala (in anii `50 ai secolului trecut va fi adăugat un al treilea corp) fiind in forma de L, cu fatada dinspre strada Mitropoliei formata din 12 axe iar cea dinspre strada Postei din 18. Accesul pietonal se face prin traveele laterale care unesc cele doua fatade. Soclul este unul jos, cu un parter delimitat printr-un brau profilat si orizontal de primul etaj care este delimitat de acoperia print-o friza de denticuli si o cornisă profilata.

Banca Albina, detaliu eclectic ce decoreaza apele acoperisului, fotografie realizata in 2004

Banca Albina, masca tipica stilului eclectic ce decoreaza frontoanele ferestrelor, fotografie realizata in 2004

Ferestrele de la parter sunt dreptunghiulare. La etaj ferestrele sunt decorate intr-un stil eclectic cu lezene cu bosaje in partea inferioara, panouri dreptunghiulare, frontoane triunghiular sau curbe in timpanul carora sunt aplicate masti, friza cu ghirlande si denticuli. Ancadramentul pe structura sa verticala este decorat cu coloane stilizate din tencuiala. O astfel de coloana se regaseste si la muchia dintre cele doua fatade. Accesul in curtea interioara se face printr-un portal desfasurat pe doua axe, format din doua coloane aparente, delimitate de arcul semicilindric prin brauri profilate, cheia arcului fiind marcată cu ecuson. Accesul pietonal se face printr-o usa dreptunghiulara cu partea superioara semicilindrica, formata din lemn cu doua canaturi si o supralumina din sticla. Corpul usii este decorat cu elemente geometrice stilizate si un basorelief reprezentand un stup de albine. Acoperisul este construit in doua ape cu coama paralela pe aliniamentele strazilor, fiind inzestrat cu lucarne. Interiorul este unul din care se remarca sala de sedinte, unde era asezat un portret  in ulei a lui Visarion Roman.

Distribuie articolul:

5 comentarii

 1. Ce opera este la opera zilei? Poate ne poti da si niste titluri Razvane…

  Senc iu!

 2. pt Ioana

  daca pui mouse-ul pe ea sau dai click pe ea iti apare titlul.

 3. psst!
  Ornamentul in forma de caduceu NU este de la Banca ALBINA. Nu are cum, pt ca este de la casa de peste drum…
  Si in 2004 tot acolo era…

 4. pt Chisi

  eu acolo l-am fotografiat, pe banca

 5. [URL=http://img98.imageshack.us/i/picture011dp.jpg/][IMG]http://img98.imageshack.us/img98/774/picture011dp.th.jpg[/IMG][/URL]

  [URL=http://img198.imageshack.us/i/picture013eh.jpg/][IMG]http://img198.imageshack.us/img198/2497/picture013eh.th.jpg[/IMG][/URL]

  Str Mitropoliei 21.
  Nu cred ca il va fi mutat cineva de acolo. Nu ar fi avut motiv.
  numai bine.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*