26Sep

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

BISERICA GRECEASCA

Revenirea bisericii ortodoxe intr-un oras transilvanean a echivalat cu mutarea sediului episcopal de la Alba Iulia la Sibiu. Administratia imperiala va fi de acord cu aceasta mutare deoarece, considerau ei, era mult mai usoara monitorizarea prelatilor ortodocsi dintr-un oras, mai ales cel care era si capitala Transilvaniei. Biserica ortodoxa din aceasta provincie era supusa episcopiei sarbesti de la Karlowitz. Acest element organizatoric a fost foarte important pentru creştinii de rit crestin oriental, deoarece primii episcopi ai Transilvaniei, dupa ce a fost recunoscuta din nou aceasta institutie esentiala din viata comunitatii romane, au fost de origine sarba.

harta realizata (detaliu) de Johann Bobel in prima jumatate a secolului al XIX-lea. punctul central al acestui fragment este Biserica Greceasca

Pe langa bisericile pe care le aveau in afara perimetrului medieval al orasului, credinciosii ortodocsi aveau si o biserică, mai degraba capela, in interiorul cetatii pe una dintre arterele principale ale Orasului de Sus, actuala strada a Mitropoliei, pe aliniamentul careia erau construite majoritatea bisericilor din cetate, mergand pana in Piata Huet si Piata Mare. Aceasta biserica, a carei denumire a ramas, Biserica Grecească, a fost construita de ortodocsi aici, datorita influentei si fortei economice pe care comerciantii „greci” (de fapt in majoritatea lor ei erau aromani sau chiar romani) le aveau in Sibiu. Episcopul Sava Brancovici, va reusi a convinge comunitatea locala a le permite mutarea sediului episcopiei in acesta biserica. Aceasta biserica a fost construita intre anii 1790 – 1799. Hramul acesteia era cel al Schimbarii la Fata.

harta Sibiului (detaliu) din 1829. nu se pot observa parcelele strazii Mitropoliei dar se poate observa cladirea Bisericii (punctul inchis de pe harta)

Din pacate putine sunt informatiile despre acest edificiu disparut. Cele cateva fotografii sau gravuri din secolul XIX sau de la inceputul urmatorului secol, ne ofera posibilitatea redarii unor elemente de ordin arhitectonic, pe care acest monument le are. Gravura lui August Sporner, ne ofera cateva detalii interesante care coroborate cu harta Sibiului din 1829 ne pot duce la ipoteza ca in fata acestei cladiri, paralel cu strada, construita pe aliniamentul strazii, exista o cladire in forma de U. Intreg complexul de cladiri era format pe langa corpul bisericii avea alte sase cladiri.

gravura lui August Sporner (detaliu) din 1883. se poate observa, in centrul imaginii, Biserica Greceasca precum si constructiile din fata ei, pe aliniamentul strazii.

Biserica prezinta elemente baroc. Este o cladire tip sala cu o absida de tip semicircular, fiind formata dintr-un singur corp. Fatada este impartita in trei travee, fatadele laterale fiind formate din doua travee. Fatada prezinta un soclu si un parter inalt. Ea nu este decorata, decat pe imbinarile laterale prezinta niste pilastrii cu capitel doric. Frontonul mai prezinta o rozasa in timpan si se termina intr-o cruce patriarhala, redata paralel si pe cealalta finalitate a coamei acoperisului.

detaliu din harta Sibiului (detaliu) din 1845. se pot remarca parcelele trasate de pe strada Mitropoliei. punctul ingrosat din centrul imaginii este Biserica Greceasca.

Ferestrele sunt dreptunghiulare cu ancadramente finalizate in sprancene arcuite. Deasupra intrarii in biserica descoperim un gol de forma ovala de tip ochi de bou. Acoperisul este construit in doua ape, doar absida avand trei ape. Acoperisul era acoperit cu tigle. Interesant este pridvorul care pregăteşte intrarea credinciosului în biserică. Acesta este format dintr-un fronton circular surmontat de o cornişă semicirculară. Frontonul prezinta de asemenea un antablement sprijinit pe doua coloane de piatra cu sectiunea circulara si de alte doua semicoloane angajate, lipite de zidul cladirii. Usa bisericii pare a fi una simpla din doua canaturi. Nu putem deduce nici elementele de organizare a registrului arhitectonic şi ecleziastic din interiorul bisericii.

In 1880 se pune pentru prima data de catre Consistoriului Arhidiecezan, refacerii bisericii, dar in 1883 acest plan inca nu fusese pus in aplicare. Comisia care a fost insarcinata a prezenta planurile catre membrii Consistoriului, dorea refacerea acestui edificiu. In cele din urma in 1902, la dorinta de nestramutata a mitropolitului Ion Metianu, va fi demolata biserica si alaturi de ea, celalalte sase cladiri, pentru a face loc viitoarei cladiri a Catedralei Ortodoxe, in ciuda faptului ca acest lacas fusese declarat monument de arhitectura. Ultima slujba a avut loc la 13 februarie 1902, parohul fiind Ioan Popa.

Fundatiile biserici Grecesti se afla astazi sub pavimentul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Este incredibil detaliul acelei hărţi din 1845 date fiind mijloacele tehnice din acea vreme.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*