19Sep

TARA CARE ISI DARAMA ISTORIA

Deschid un nou capitol al blogului meu. Romania nu isi pretuieste valorile sale patrimoniale. Ne batem in piept cu fraze impopotonate care ne sustin unicitatea si ne mentin pe un piedestal de cristal, asa cum doar noi il vedem. Ne batem dar nu facem nimic in a ne salva valorile care nu ne pozitioneaza drept unici in lumea aceasta dar arata ca si noi am creat in aceasta istorie valoare culturala, ca si istoria noastra se integreaza in istoria Europei si a lumii, si nu numai ca se integreaza dar si ea isi aduce aportul la maretia ei.

Cu fiecare postare o sa aduc in atentia voastra un monument aflat in stare de degradare. Va voi prezenta monumente sinonime din alte tari si modul in care sunt ele prezervate. Voi incerca, si va invit si pe voi, sa gasim solutii la aceste exemple. Solutii prin care un astfel de monument poate renaste si poate intra in circuite turistice, culturale, pot deveni exemple de valoare culturala, patrimoniala, istorica pe care tara noastra le poate oferi patrimoniului european si mondial.

CUCUTENI

Pentru cei care nu stiu localitatea ieseana Cucuteni a dat numele unei culturi neolitice datate in perioada 4000 – 3000 i. Chr. Cultura Cucuteni se raspandeste pe arealul actual al Romaniei de nord si centrale dar si pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei si Rusiei.

Valoarea acestei culturi este inestimabila, negasindu-se paralele in alte culturi neolitice europene (unica ceramica asemanatoare a fost descoperita intr-o cultura neolitica cercetata pe teritoriul chinez). Populatia traia in case mai mari decat in cele care provin din culturile neolitice precedente sau paralele, vana, cultiva pamantul, teseau, se ocupau cu olaritul.

In localitatea amintita s-a cercetat o astfel de locuire care a dat multe informatii legate de aceasta cultura si de oamenii ce traiau pe acest pamant acum sase mii de ani. In anii `60 s-a decis amenajarea descoperirilor pentru a putea fi vizitate. Si atat: adica din acel moment nu s-a mai intamplat nimic.

Tot acolo s-au descoperit si urme ale unei asezari medievale.

In urma cu doua luni, un fost coleg de facultate, Andrei Stefanescu a vizitat situl, fotografiindu-l. Cateva dintre fotografii am sa le postez in continuare care va pot oferi cateva informatii legate de dezastrul de care este cuprins monumentul.

Aceasta este cladirea ce a fost construita peste situl arheologic descoperit. Dupa cum vedeti, aleea ce duce la ea este napadita de iarba, care arata deloc estetic, nefiind tunsa si ingrijita. Daca constructia, la nivelul parterului, se mentine in conditii bune in exterior (mai putin usa care are semne evidente de rugina, fiind prost vopsita), la nivelul etajului I, lemnul este deteriorat de ploi (udat, umflat si apoi uscat), vopseaua exterioara nemaiexistand, ramanad semne de mucegai. Geamurile, din spusele lui Andrei sunt murdare si neingrijite.

Acesta este paznicul, nu este muzeograful. El este cel care ar trebui sa aiba grija de locatie. Nu are cu ce si probabil ca nici nu stie si nici nu are grija necesara de a proteja cu actiunile rutinante ale unui administrator profesionist a unui monument.

Acestea sunt panourile care prezinta ceea ce vizitatorul profan are in fata ochilor. Din punctul meu de vedere estetica este importanta si de aceea cred ca aceste foi invechite, prost lipite puse pe un panou in stilul anilor `60 ar trebuie sa fie inlocuite cu mai multe touch screen-uri. Prezentarea ar trebuie facuta mai uman, mai deschisa catre omul obisnuit care ar trebui sa vina.

Praful si mizeria sunt peste tot. Nu este aranjat si nici prezervat. Nici cele mai mici norme ale conservarii muzeologice, ale prezentarii unui monument, nu sunt respectate.

Situl de la Cucuteni, odata restaurat si reconditionat ar putea fi propus si sustinut pentru integrarea sa in patrimoniul mondial al UNESCO. Are destule elemente ce il fac eligibil pentru intrarea pe aceasta lista. Din pacate, Primaria si primarul localitatii nu au cultura necesara de a intelege importanta monumentului si din acest motiv nu aloca sumele necesare restaurarii. Stiu, scuza ar fi ca nu au bani. FALS!!! Sunt fonduri europene disponibile, sunt bani ai Ministerului Culturii si Cultelor ce pot fi atrasi. Ministerul are si el vina sa, cea mai mare dintre ele, deoarece vazand incapacitatea comunitatii locale de a pune in valoare acest monument nu intervine si nu aloca sumele necesare si nu ii dirijeaza la restaurarea sa.

Va ofer mai multe variante de astfel de situri din diferite tari europene la fel de membre ale UE, deci cu aceleasi posibilitati financiare si administrative.(sursa fotografiilor este www.wikipedia.org)

Jarlshof – situat in Shetland, Scotia. Fostul santier arheologic reda un sit ce provine din perioada Bronzului. Casele sunt de tip ovale, decorate cu elemente realizate din os. Situl este parte a patrimoniului UNESCO.

Birka -sit viking regasit in Suedia. A fost un vechi si prosper centru comercial al vikingilor scandinavi. Este considerat cel mai vechi targ al Suediei, este reconsituit intr-o considerabila masura. Face parte de asemenea din patrimoniul UNESCO.

Bru na Boinne – Irlanda, este un sit neolitic din perioada secolelor 35 – 32 i. Chr. inaintea piramidelor egiptene.Este cel mai apropiat exemplu de monumentul nostru de la Cucuteni. El face parte din patrimoniul UNESCO.

L`Anse aux Meadows  – Canada, reda unica localitate vikinga din nordul Americii, datata in jurul anului 1000.

Va ofer si un exemplu ce provine dintr-o tara asemanatoare cu a noastra. Biskupin – Polonia. Si ei au avut regim comunist, si ei au abut perioada de tranzitie si ei sunt in Uniunea Europeana. Locatia reda o asezare tipica Epocii Fierului. Locatia a fost preluata in administrare de catre Muzeul National de Arheologie din Warsowia, o solutie, de ce nu, de reinvigorare a unui astfel de sistem de monumente.Situl este integrat in patrimoniul UNESCO.

Distribuie articolul:

7 comentarii

 1. Excelentă idee si initiativă de a pune in discuţie Atitrudinea fata de trecutul nostru de care se leagă identitatea natională. Sunt scriitoare si abordez teme asemănătoare blogului dv. Cine vrea să uităm cine suntm? Cu bune si rele, cu tot! Şi din ce intreres, că trebuie să fie vreunul. Banul nu are miros, adevărat, dar nici identitate, el măsoară ceva, atât! ROMANII, NU SUNT NR 13 DE LA CASA DE COPII, adică un popor fara istorie, deci fără identitate.

 2. Rectificare: Românii nu sunt nr 13 …

 3. Eectificare: Romanii nu sunt nr 13 de la….

 4. Idee buna dar extrem de dificil de infaptuit in tara in care prostia,lipsa de cultura,de educatie sunt pretuite si conteaza mai mult decit buna pregatire si educatia.Acestea (muzee,santiere arheologice,asezari sau situri)ar trebui exploatate intr-un program national de anvergura care ar atrage turisti in tara,ar prezenta o alta fata a Romaniei,respectiv istoria adevarata si riguros stiintifica a acestor meleaguri.Dar(din pacate avem multi ,,DAR,,)onorabili guvernanti au decis = nu pot construi infrastrustura din cauza situ-rilor si a santierelor arheologica,iar persoana care se ocupa de turism(ha-ha)nu pridideste in a-si face reclama pe bani publici(narcisicmul este totusi o boala,si nimeni nu se sesizeaza in legatura cu acest ministru b9olnav,care a cazut in penal)
  Oricum voi urmari cu atentie noul capitol al blogului.

 5. Iar mi-am adus aminte de Traian Băsescu care a spus să treacă o dată cu auto-străzile prin site-urile arheologice, să nu mai pierdem timpul… desigur, cu alte cuvinte.

 6. Stimate domnule Pop, aveti perfecta deptate. Si eu m-am batut cu morile de vint in Bucovina – jud Suceava. Toti politicienii nu vor decit BANI, BANI, BANI. Se distrug monumente istorice se distruge etnografia, traditia, cultura in general. Cine vrea acest lucru. Eu sunt artist sculptor in mobilier rustic, lucez in proiecte EU pe domeniul culturii. Desi suntem o schipa e fff greu cind rechinii te maninca. Ce e de facut? Ce lasam copiilor copiilor nostri? Sa nu uitam ce a spus Stefan cel Mare : ” Tara nu este a mea si nu este a voastra, este a urmasilor, urmasilor vostri”. Legea creatorilor populari s-a abrogat si alta nu sa mai scos. Trebuie sa ne unim fortele si sa facem ceva. Cu tot respectul si consideratia Stefan Csukat – artist si promoter cultural.

 7. pt csutak

  multumesc pentru cuvinte

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*