5Sep

TURUL POLONIEI, intr-o saptamana

EPISODUL V, GDANSK

portul medieval al orasului

Am fost foarte curios sa descopar Gdansk-ul deoarece aduce, prin multe similitudini, cu orasul meu natal, Sibiul.Chiar are si o oarelegatura, amintindu-ne de familia Hecht care se pare ca provenea din Gdansk.

cercetari arheologice realizate pe tarmul raului Moltava

In fondarea ambelor, comunitatea germana a avut un rol semnificativ. Ambele au fost orase libere si importante centre ale comertului european. Ambele bateau moneda proprie. Ambele s-au dezvoltat mai apoi sub influenta mitteleuropeana a Germaniei si Austriei. Ambele au avut miscari progermane in perioada razboiului mondial.

gara centrala a orasului, detaliu

piata centrala a cetatii mediavale

Sibiul a fost capitala culturala a Europei in 2007, Gdansk-ul va fi in 2016.

ruinele provin din bombardamentele celui de al II-lea razboi mondial

Orasul este unul nordic, tipic culturii din aceasta regiune. Seamana cu un oras olandez doar ca are mai multa caramida. Este plin de chihlimbar, orasul fiind centrul comercial al chihlimbarului. Il gasesti peste tot, pe strazi intragi comerciantii isi intind si astazi marfa incercand a te cuceri.

strada Marianska, inima comertului cu chihlimbar

Farmecul vine din culorile vii pe care orasul le arata. Vine din zecile de cafenele ce le gasesti la tot pasul, vine din monumentele sale, din fetele de piatra care te privesc de peste tot.

dragonul avea si un scop practic…el impodobea scurgerea de pe casa

Orasul este foarte constient de rolul sau istoric. Aici s-a tras primul glont al celui de al II-lea Razboi Mondial. Aici a inceput miscarea Solidaritatii care a eliberat de comunism Polonia si o mare parte a estului european. De aici se trage Lech Walesa, primul presedinte democratic al anilor `90 dar si actualul premier polonez.

intrarea in santierul ce a fost locul unde a izbugnit greva Solidaritatii

fantana lui Neptun

Cel mai impresionant monument, pentru mine este marele scripete ce descarca marfa ce intra in port. Rotile sale precum si mecanismul te fac sa intelegi marimea si importanta acestui vechi nod comercial.

observati marimea rotii ce suporta scripetele

moara medievala

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*