30Aug

TURUL POLONIEI, intr-o saptamana

EPISODUL III. WARSOWIA = BUCURESTI???

sirena este simbolul orasului

In Warsowia m-am simtit destul de “expat in Bucuresti”, avand in vedere ca toate brandurile bucurestene le regasesti si aici, avand in vedere ca muzica romaneasca se asculta la greu (chiar o fata mi-a recitat integral cantecul lui O-Zone cu Picasso) si nu doar la radio dar si in cluburi.

Ca veni vorba de cluburi, trebuie sa reunosc ca nightlife-ul bucurestean este mult mai activ si electrizant decat cel warsovian. Am ajuns intr-un club central, am reusit sa sar peste o mega coada si sa intru (20 de zloti intrarea, adica aprox 5 euro). Nu am prea inteles de ce clubul este atat de cautat, el aratand precum discotecile din Regie, chiar mai mic si inghesuit. Bautura este in schimb muult mai ieftina (deoarece 4 zloti sunt un Euro, aproximativ identic cu relatia leu – Euro). Un Carlsberg este mult mai ieftin, la fel si un cuba libre sau un shot de tequila. In general mancarea si bautura sunt mult mai ieftine decat la noi.

In Warsowia am reusit in sfarsit sa-mi satisfac una dintre curiozitatile culinare: macarea vietnameza. In Bucuresti nu am ajuns sa o degust iar prin alte parti prin care am fost nu am reusit a manca ceva preparat dupa o reteta din Saigon-ul interbelic. Am renuntat la un pranz traditional si m-am indreptat hotarat spre o infulecare de arome indochine. Pachetelele de primavara au fost bune oarecum identice cu cele chinezesti, poate doar mai multa verdeata. Puiul comandat a fost in schimb un real deliciu. Foarte bine facut el insusi si inecat intr-un sos picant (putin spus picant) alaturi de alte legume precum morcovul, brocolliul sau telina m-a cucerit definitiv cu gustul special al lemon-grass-ului care venea peste tot ceea ce papilele mele deja degustau. Pretul a fost mic, am dat 30 de zloti, in Romania un astfel de meniu mergea cu siguranta la peste 60 de lei.

Orasul a fost distrus, doar ca nu autodistrus precum in cazul bucurestean dar prin mana nazistilor si comunistilor germani respectiv rusi. Orasul se reconstruieste dar sub cu totul alte legi si norme. Poate mai bine as spune ca in timp ce Warsowia se reconstruieste dupa un plan si o strategie urbanistica coerenta in Bucuresti asa ceva nu exista. Orasul si-a refacut zona veche medievala fara a o altera cu constructii noi, acestea fiind construite in zona veciului ghettou evreiesc, ras de pe fata pamantului de nazisti si astfel imposibil de reconstituit. Din peste 30 de sinagogi existente in Polonia anilor `30 doar una mai exista astazi si din peste 600.000 de evrei astazi mai regasim aproape 10.000.

marcarea locului unde a existat cartierul si mai apoi ghettoul evreiesc din Warsowia

palatul culturii si stiintei, un fel de Casa Scanteii a lor

sursa: www.wikipedia.com

sursa: www.wikipedia.com

Gasesc astfel un oras mai ieftin, mai curat, la fel de zgomotos ca si capitala noastra, cu o zona istorica bine conturata si protejata, dar mai plictisitor si mai banal din punctul de vedere al turistului in cautare de adrenalina. Cine castiga? Evident Warsowia. Cum am mai spus Romania se afla in mod evident pe drumul pe care si Polonia l-a urmat si probabil ca va ajunge si ea in normalitatea europeana, dar Bucurestiul este as indrazni iremediabil, irecuperabil. Un miracol ar mai face ca acest oras sa fie ceea ce trebuie sa fie: o capitala cu adevarat europeana.

cladiri in orasul vechi

fortificatiile medievale ale orasului

palatul Warsowia

In timp ce scriu aceste randuri, sunt in tren in drum spre Gdansk, ultima destinatie a periplului meu polonez. By the way, trenul se misca mult mai bine decat cel romanesc. Aproape 400 de km parcursi in cca. 5 ore, asta in conditiile in care de la Sibiu la Bucuresti faceai, inainte ca podul de la Ucea sa se prabuseasca, peste 5 ore desi erau doar 200 km.

monumentul insurectiei poloneza din `44 din Warsowia

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Un oras superb cu o arhitectura minunata. M-au impresionat zidurile de aparare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*