29Aug

TURUL POLONIEI, intr-o saptamana

EPISODUL II. KRAKOWIA

piata comerciala, centrul principal al orasului

Diferentele dintre Romania si Polonia nu sunt atat de mari. Poate ca ei sunt cu 2 – 3 ani inaintea noastra dar drumul pe care ei l-au apucat este batatorit si de tara noastra. Nu am gasit diferente frapante intre orasul polonez si cel romanesc, intre stilul de viata polonez si cel romanesc.

Krakowia este unul dintre marile orase poloneze si unul dintre cele mai incarcate de istorie orase ale Poloniei si as indrazni sa spun din Europa. Este fosta capitala a regilor polonezi, locul in care Ioan Paul al II-lea a inceput viata sa religioasa inainte de a ajunge papa.

Si in Karkowia am vazut Metro (ei il numesc Maestro), am vazut KFC, McDonalds, OBI, Carrefour, ba chiar si un Coke Live Festival (cu Killers in loc de Nine Inch Nails si 50 Cent in locul lui Tiesto). Capitalismul central si estic european este acelasi si urmeaza in mare masura acelasi drum. Ceea ce ne diferenteaza de Polonia si ceea ce diferenteaza Polonia de o tara vestica, precum Germania sunt detaliile. Noi nu avem nici cel mai mic interes in acestea, nu ne intereseaza sa asezam cu gust un ghiveci cu flori pe marginea unui pod sau sa avem un pavaj mai bun sau sa nu mai avem peste tot caini vagabonzi (totii strainii cu care am vorbit si care au fost in Romania s-au plans de marele numar de caini). Germania in schimb are totul facut ca la carte, in Germania nu gasesti un lucru pus din greseala intr-un loc, in Germania pista biciclistilor este bine organizata iar casele sunt construite ordonat si cu o logica planificare. Polonia este la mijloc. In centrul Krakowiei de exemplu, totul este aranjat, restaurant, deschis si dichisit. Cu cat de indepartezi mai mult de centrul orasului incepi sa remarci micile imperfectiuni si vezi ca inca orasul polonez inca nu a ajuns la total reorganizare dupa legi si sisteme occidentale. Krakowia de exemplu are autostrada, are drumuri mai bune, ba chiar a implementat un sistem de izolarea a zgomotului prin montarea de planse de plexi-glass pe ruta principalelor drumuri limitrofe.

Krakowia seamana cel mai bine cu orasul Cluj. Ambele sunt centre universitare, ambele sunt importante centre crestine, ambele sunt pline de viata, ambele sunt orase legate de regalitatea tarilor din care fac si faceau parte.

Primul monument vizitat in detaliu a fost castelul Wawel. Vechea resedinta a regilor polonezi, sediul episcopatului woytlian. Biserica episcopala este un amalgam de stiluri arhitecturale, ce marcheza fiecare istoria acestui lacas: de la gotic la renascentism si apoi la baroc.

Pentru multi castelul este punctul principal de atractie turistica si de descoperire a orasului. Pentru mine, acest punct nu este Wawel-ul dar acesta biserica romanica, a sfantului Andrei, veche din perioada crestinarii polonilor cand in Transilvania incepeau sa se aseze ungurii (secolul 11). Ahitectura speciala, pietrele vechi dar si vocea calugaritelor ce cantau muzica gregoriana in timpul slujbei de seara pe mine m-au facut sa rezonez si sa calatoresc in timpuri medievale.

Orasul traieste, este plin de turisti iar ei stiu acest lucru si fac tot posibilul sa ii atraga. Un singur lucru nu mi-a placut. Am fost foarte dezamagit sa descopar ca la orele 16 muzeele orasului sunt inchise sau sunt deschise intr-un total dezinteres. Unicul plus este gradina muzeului de arheologie (fosta manastire a carmelitelor) pe care am putut sa o observ printr-o usa veche semi-deschisa. Ea se afla in imediata apropiere a inelului verde construit pe fostul traseu al fostificatiilor pe care habsburgii il vor dezmebra in secolul al 19-lea asa cum si la Sibiu gasim un exemplu prin Parcul ASTRA.

pe locul fostelor fortificatii a fost amenajat un parc, dar arhitectii au punctat vechiul traseu al fortificatiilor

gradina muzeului de arheologie

Restaurarea orasului a fost facut cu multa atentie, ei marcand inclusive vechiul paviment sau ruinele unor cladiri disparute (cum este cazul vechii primarii) sau chiar nivelul medieval de calcare care este la peste 2 metri in jos fata de actualul nivel. Orasul stie cum sa se prezinte si stie sa-si puna in lumina elementele deosebite. Am vazut calesti cu cai, mini-masinute care transportau turistii, am vazut porumbeii mancand din palma oamenilor, bancute, cismele. Am vazut biserici vechi, am vazut universitatea jagellona, am vazut case civile, terase, muzica, targuri traditionale facute cu mult bun gust. Am vazut vechi si nou, modern si traditional asamblate ideal.

observati nivelul de calcare al secolului 12 (cel din dreptul usii de jos) si cel actual

locul de intalnire a calestilor din piata centrala

curtea interioara a vechii cladiri a universitatii jagellone

Hard Rock si istorie….

Nu am fost la inceput impresionat de cartierul evreiesc. Din contra: era mizer, era sumbru si banal. Dar odata ajuns in piata vechii sinagogi am descoperit un loc atat de idilic, atat de frumos, atat de plin de istorie si viata.

cel mai tare magazin care l-am vazut vreodata, un magazin plin cu si doar cu ursuleti de plus

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*