28Aug

TURUL POLONIEI, intr-o saptamana

EPISODUL I. AUSCHWITZ – BIRKENAU

Daca vezi Auschwitz-ul iar apoi mergi la Sighetu Marmatiei, descoperi ca sistemul concentrationar nazist a fost ameliorat cu brio de cel comunist. Sovieticii pe langa eliberarea lagarului, l-au studiat iar apoi au pus in aplicare ceea ce au vazut. Este adevarat, ei nu au gazat milioane de prizonieri, dar in schimb prin munca fortata si prin diferite experimente, au omorat de zeci de ori mai multi inocenti. Ca si la Auschwitz si la Sighet gasesti celula neagra (chiar mai brutala), gasesti aceeasi gamela, gasesti aceleasi ferestre aproape zidite. Diferenta o faceau cei care au creat si aplicat acest sistem. Daca in cazul comunistilor in genere rebuturile societatii si analfabetii s-au ocupat de aceasta „indeletnicire„, la Auschwitz, sistemul a fost creat de medici, avocati, ofiteri, intelectuali.

Auschwitz I, fostele baraci ale armatei polone transformate in inchisoare nazista

daca un prizonier evada, intreaga sa familie era arestata si adusa la Auschwitz. erau asezati sub un semn pentru a se intelege motivul arestarii lor si urmau a ramane in lagar pana cand fugitivul era gasit. astfel ceilalti prizonieri erau atentionati de ceea ce se putea intampla.

Auschwitz-ul a fost punctul culminant al nebuniei ideologice naziste. A fost inima sistemului concentrationar hitlerist. Se intindea pe o suprafata de peste 100 ha, cam cat era Sibiul la inceputul secolului al XIX-lea.

aspect dintr-o camera de gazare si din crematoriul aferent

Ceea ce s-a intamplat aici lumea nu trebuie sa uite sau mai bine spus trebuie sa afle. Aici au fost omorati peste un milion de prizonieri ai regimului nazist: evrei (Ungaria, Polonia si Germania aproape au fost golite de evrei), soldati sovietici, tigani, detinuti politici, civili de toate natiile (inclusiv romani).

harta aceasta m-a bucurat intr-un fel. aici sunt punctate inchisorile si lagarele naziste existente in Europa. in Romania exista doar o inchisoare la Bucuresti (Clujul in acea perioada era parte a Ungariei), fata de zecile de lagare sau inchisori din Polonia.

scrie „pasta de ras”. este unul dintre obiectele gasite in lagar dupa retragerea nazistilor. apartinea probabil unui detinut ce nu a mai apucat a vedea eliberarea. si romani au fost la Austchwitz

Aici au fost omorati sute de mii de copii, de aici au fost stranse tone de par de la prizonierii morti (cca 70% dintre cei ajunsi aici erau omorati). Aici a fost topit aurul din gura prizonierilor. Aici prizonierii locuiau in foste grajduri. In locul a 52 de cai au fost adusi cate 400 de prizonieri.

baracile de lemn de la Bikenau erau construite de catre priozonierii lasati sa traiasca.

asa arata interiorul unei astfel de baraci. conditiile absolut oribile.

La Birkenau exista o linie ferata proprie ce aducea detinuti din intreaga Europa.

pe aceste linii ferate treceau zilnic zeci de trenuri de marfa, ce aduceau cu ele „marfa noua”, mii de prizonieri. marea majoritate erau gazati imediat dupa sosire.

La Auschwitz a activat sinistrul medic Menghele, cel care facea experimente medicale pe detinuti (de exemplu erau injectati cu tifos sau lepra sau alte boli).

Orice european ar trebui sa vada cele doua muzee. Numai asa poate intelege RAUL creat de nazisti si comunisti. Numai asa putem intelege ce trebuie facut. Numai asa putem intelege istoria recenta a acestui continent.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. citesti carti, auzi povesti, vezi la tv documentare…dar pana nu vezi cu ochii tai lagarele, pana nu simti vibratia negativa (prezenta si acum dupa atatia ani)a acestor locuri, nu realizezi ceea ce s-a intamplat acolo…

  2. trist dar adevarat din pacate.

  3. apropos de Polonia :)…Nu am reusit sa vizitam Auschwitz-ul, dar una dintre doamnele profesoare ca au fost in grup l-a vizitat mai demult si ne-a povestit ca pentru dansa a fost o experinta extrem de traumatizanta…i-a trebuit cateva zile bune sa-si revina.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*