3Iul

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

CASA FILEK din PIATA MARE

Piata Mare, in centru in plan apropiat statuia Sf. Nepomuk iar in plan departat Casa Filek

Erich Michael Thalgott, vedea in aceasta cladire, cel mai bun exponent al ambitiei parvenitilor, el nefiind singurul care o vedea astfel, casa fiind criticata de foarte multi istorici  si arhitecti de-a lungul secolelor.
Cladirea este construita in 1802, pe locul unei clădiri care era resedinţa guvernatorului, in vechea sala principala avand loc întalnirile Dietei. Odata cu mutarea guvernatorului la Cluj, vechea cladire va fi cumparata de maestrul bleslei tabacarilor, Anton Filek, senator al oraşului. Acesta o va demola construind in 1802, actuala cladire, considerata a fi cea mai impozanta din centrul orasului, dupa Palatul Brukenthal.

fatada Casei Filek in 2006 si in 2008 inainte si dupa renovare

In 1872, in aceasta cladire se va muta Episcopia Evanghelica a Transilvaniei, care va renunta la sediul sau traditional de la Biertan, astazi aici fiind sediul Consistoriului Superior, al Facultatii Teologice Evanghelice, locuinta episcopului si nu in ultimul rand sediul Episcopiei Evanghelice din Romania.

fatada Casei Filek in 2006 si in 2008 inainte si dupa renovare

Cladirea are un plan dreptunghiular, construita in stil baroc, fiind formata din doua corpuri, unul perpendicular pe aliniamentul strazii Magheru iar celalalta perpendicular cu respectivul aliniament. Primul corp, este format din subsol, parter si doua etaje, al doilea corp avand un parter, doua etaje si inca unul mansardat. Dacă primul este in forma de U cu doua brate spre limita din spate a terenului, al doilea corp este unit cu primul in spate curtii.

Casa Filek, imagine din anii `20, unde se pot observa toate lucarnele si din anii `80, unde deja o lucarna este disparuta

Fatada este impartita in sapte travee, centrale fiind trei care se dezvolta intr-un mic rezalit, unde este amenajat portalul la parter si balconul la primul etaj. Decorul fatadei este unul tipic baroc, cu elemente de scoica, urna sau stucatura cu elemente vegetale. Paramentul este realizat din braie orizontale. Ferestrele sunt dreptunghiulare, la parter fiind protejate de un grilaj de fier forjat decorat cu elemente vegetale, surmontate fiind de lunete adancite, care au fost decorate de elemente baroc, urna sau scoica. La etaj avem ferestre realizate din doua canaturi si patru campuri vitrate, avand un fronton triunghiular sustinut de coloane. Portalul este format din doua coloane pe soclu, lateral fiind realizate doua nise decorate cu elemente de tip scoica – baroc. Poarta este marcata la nivelul median al arcului de o masca umana.

detalii ornamentale ale fatadei: grilajul din fier forjat, urna baroca, decoratie pe grilajul balconului, masca centrala de la intrare

Acoperisul este realizat in patru ape si este mansardat in trei trepte, cu cinci lucarne in doua trepte, trei fiind astazi disparute, dar usor sesizabile studiind cu atentie fotografiile de arhiva.

  

detalii baroc ale cladirii: urna, scoica si masca

Gangul de acces, este boltit in cruce. Restul boltilor sunt semicirculare. Curtea interioara, prezinta un brat stang accentuat, ritmat fiind printr-o loggie la portal cu arcade semicirculare, golurile de la etaje fiind marcate de coloane cu capiteluri dorice, care organizeaza ansamblul. Cea mai importantă camera a acestei cladiri este sala festiva, aflata la primul etaj, unde este amenajat un spatiu de rugaciune. Această sala este prelungita in balcon pe axa centrala a cladirii. Pe laterale sunt create doua goluri de acces, catre camerele de lucru ale episcopului. In sala festiva se afla portretele ale episcopilor evanghelici începand cu Lukas Urglerus din 1600 pana la ultimul episcop, in viata, Albert Klein, lipsind doar cel al lui Wilhem Staedel din perioada 1941 – 1945.

balconul central al cladirii

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*