10Mai

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

BISERICA DINTRE BRAZI

Biserica dintre Brazi, construita peste podul din dreptul fostei porti a Turnului, redata in gravura lui      August Sporner din 1883.

Edictul de concivilitate dat de imparatul Joseph al II-lea a permis nu numai comunitatii maghiare sa se afirme, dar si celorlalte comunitati. La insistentele lor vor putea sa-si dezvolte viata comunitatii atat din punct de vedere religios dar si educational si cultural. Diplomele leopoldine date la inceputul secolului vor dezvolta o comunitate greco-catolica puternica care pana la confirmarea juridica a Bisericii Ortodoxe din Transilvania, va fi catalizatorul vietii romanilor. Episcopul Inochentie Micu Klein, sau personalitati precum Samuil Micu Klein, Ion Budai Deleanu, Petru Maior, Gheorghe Baritiu, etc.. vor fi unii dintre liderii care vor afirma multe dintre drepturile pe care le considerau de jure.

Biserica dintre Brazi, forografie de arhiva, 1980.

Parohia catolica se va extinde extramuros in zona in care majoritari erau romanii, mai ales greco-catolici. Primul pas a fost obtinerea unui teren unde sa poata fi construita biserica. Acesta va fi obtinut de catre comunitate in 1734, in fata portii Turnului. Un foarte important rol l-a avut Inochentie Micu Klein episcopul greco-catolic de la Blaj care va starui pe langa Magistratul sibian ca dorinta de edificare a unei biserici pentru comunitate sa fie realizata. Opozitia sasilor a fost la fel de dura ca in cazul edificilor romano-catolice, astfel ca de abia in 1778 va fi posibila constructia unui edificiu de cult. Finantarea acestei constructii a fost facuta de episcopul Grigore Maior. Constructia va fi definitiv realizată in 1795. Hramul este cel al Sfintilor Petru si Pavel.

Biserica dintre Brazi, corpul central (partea dinspre cimitirul parohiei)

Reprezentarile grafice ne-au facut de a ne opri la una dintre ele, care surprinde in prim plan, Biserica dintre Brazi (toponimul venind de la grupul de copaci care flancau parcela). Este vorba despre desenul care precede foaia de titlu a lucrării lui Gustav Seivert din 1859.

gravura lui Gustav Seivert, 1859, introducere la propria carte

Biserica dintre Brazi, fragment din gravura lui Gustav Seivert, 1859.

Stilul abordat de arhitecti este unul special, imbinand elemente de arhitectura bizantina cu cele baroc specifice perioadei, dar prin modificarile facute de-a lungul timpului se vor adauga si elemente eclectice.
Planul este unul vertical, fatada in trei axe pe fatada principala si cele laterale fiind impartite in trei registre. In registrul inferior avem elemente ce imita bosajul, iar pe traveea mediana avem muchii marcate cu pilastrii angajati. In registrul superior limiteaza laturile prin oglinzi dreptunghiulare cu mortar. Pe fatada principala de vest, in traveea centrala avem doua registre determinate de coloane ce flancheaza accesul, precum si elevetia turnului cu muchii marcate, pilastrii fiind prevazuti cu soclu inalt. Scarile turnurilor sunt in spirala, facandu-se astfel si accesul la tribuna si clopotnita. Antablamentul este decorat cu friza in triglife. Fatada laterala este delimitata in axe prin lezene. Cornisa este profilata. Turnul este decrosat de fatada cu balcon.

Biserica dintre Brazi,turnul secundar al boltii bisericii. se vede astfel perfect imbinarea perfecta dintre stilul ortodox si cel baroco-clasicist.

Biserica dintre Brazi,frontonul bisericii, coloanele balconul central si decoratia exterioara.

Aici regasim doi contraforti care sustin biserica pe limita interioara dintre pronaos si naos. Pe partea de nord acesta se termina in doua colonete, cei doi contraforti sustinand baza clopotnitei (in interior pereche la contrafortii din exterior sunt coloane imperecheate). Clopotul este achizitionat in 1836. Absida este si ea plasata spre strada.

Ferestrele sunt dreptunghiulare. Acestea sunt fie semicilindrice in partea superioara, pe fatadele laterale, fie fara alta interventie pe fatada principala, inclusiv la nivelul turnului. Intrarea este din lemn, in doua canaturi. Acoperisul este unul articulat. Turnul are un acoperis bulb tipic baroc, cu lanterna si doua turnulete de scara, care sunt in patru ape iar acoperisul de peste nava si cor este desemenea in patru ape, cu coama paralela pe aliniamentul strazii.

Bolta este sprijinita pe patru pilastrii, ei sunt decorati alaturi de bolta in sine prin metope triglife si ornamente de stucatura in stil baroc. Aici regasim atat elemente baroc (pilastrii masivi, decoratia scoica) cat si ortodoxe prin cupola in tamburi. Bolta este pictată dupa tipicul bizantin, Isus Pantocrator. Interiorul a fost la inceput fara pictura. Iconostasul este realizat de Joseph Neuhauser in 1795.

Biserica dintre Brazi, constrafort lateral decorat cu o coloana dorica.

Biserica dintre Brazi,turnul central, clopotnita

Un element important este curtea bisericii unde a fost amenajat un cimitir unde au fost inmormantati unii dintre importantii reprezentanti ai comunitatii greco-catolice din Sibiu, precum George Baritiu, Ioan Ratiu, Alexandru Papiu Illarian, Iosif Sterca Sulutiu, baronul David Urs de Margine iar după 1990 se va adauga si mormantul lui Alexandru Vaida Voevod.

Biserica dintre Brazi, 2006

In 1947 biserica va fi rechizitionata de catre autoritatile comuniste care au desfiintat ritul greco – catolic pe teritoriul Romaniei si va fi daruita administratiei Bisericii Ortodoxe careia ii va ramane pana in prezent in ciuda retrocedarilor realizate de statul roman dupa 1990.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. aici am fost botezat in ultimul an de existenta al Bisericii Greco-Catolice, dupa aceea, comunistii au trecut-o fortat in ocolul celei Ortodoxe….Dumnezeu, oricare ar fi El, in ce religie este bine-primit, nu lasa nedreptatile faramarii casei sale chiar si de catre ‘fratii’ ‘intru credinta. Mai devreme sau mai tarziu, vom intelege ca noi, frati in limba ne-am lovit si haituit mai aprig decat ocupantii ultimilor 1500 de ani din Ardeal…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*