27Apr

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

CURIOZITATI CE LE PUTEM REMARCA IN NENUMARATELE HARTI, VEDUTE, FOTOGRAFII ALE SIBIULUI

Sibiul are inca din cel de al XIV-lea secol, nenumarate picture, gravure, harti sau fotografii ce il redau. In general imaginea este aceeasi sau ele redau aspecte tipice secolului cand au fost realizate.

Totusi la o mai atenta privire, putem observa elelmente ce astazi ni se pot parea curioase, idilice sau frumoase, elemente uitate sau poate chiar neremarcate.

Aceasta plansa este realizata de istoricul si arhitectul Paul Niedermeir. Asa arata relieful pe care este asezat orasul nostru, de fapt vechea cetate. In zona Piata Armelor – strada Morilor era un lac. Platoul principal al dealului era unde se afla acum strada Balcescu si Piata Mare. Dealul crea o mica vale in zona strazilor Coposu si Blaga.

plansa lui Thalgott, reconstituie prima stare si forma a localitatii medievale, primul nucleu al cetatii. aici cetatea era construita doar in jurul Pietei Huet, strazile Turnului si Ocnei erau parcelate la fel si Faurului si o parte a strazii 9 Mai. Mai exista ulita Calugarilor, strada Azilului si o incipieneta strada Odobescu. Lacul exista pana pe laterala stranga a strazii Turnului.

acesta este o reconstituire a cetatii la 1457.

Observati ca lacul inca exista, ba mai mult un firicel ce unea lacul cu raul Cibin trecea prin oras, fiind un mic canal asemanator celor din Venetia. Canalul traversa strada Darstelor spre Turnului, Vopsitorilor si iesea din cetate in apropierea Turnuluiu Pulberariei.

Acesta este o reconstituire a cetatii, in secolul 15, realizata de M. Thalgott.

aceasta este prima harta a Sibiului, realizata de Mirando Visconti in 1699.

ce este acea formatiune aflata in apropierea bastionului Cisnadiei, cam unde astazi s-ar afla intersectia strazilor Noica, Stefan cel Mare Berariei si Revolutiei? Ea se afla dupa mlastinile amenajate in rapa dealului pe celalalt platou. Dupa cum este redata poate fi o proprietate cu o gradina amenajata dupa noul model baroc (grila aceasta este perfect identica cu o astfel de gradina). studii arheologice in acea zona nu s-au realizat de aceea ce scriu aici este pura speculatie.

veduta Sibiului realizata cu ocazia realizarii hartii din 1699 de catre echipa lui Visconti.

acesta este un fragment cu colinele alaturate cetatii, cam pe unde astazi s-ar intinde zona iosefina si cartierul Strand. pe acea vreme erau baraci, si diferite dependinte.

harta a Sibiului din secolul al XVIII-lea. personal cred ca este mai degraba o alegorie, o idealizare. de ce?

nu au existat descoperiri sau atestari a constructiei unui astfel de bastion atepostat. el s-ar regasi in zona intersectiei strazilor Independentei cu Noica si Neculce.

acestea sunt mai mult decat sigur proiectate bastioane ce urmau a fi construite pentru protejarea noilor cartiere, Terezian si Maierilor.

veduta din 1778. de remarcat sunt gradinile din afara cetatii.

Gusterita.

harta a orasului din 1875.

cam asa arata Terezianul. In locul parcului de pe strada lunga era amenajata Piata de Marfuri. se poate observa o alta piateta la gura podului ce lega cartierul de cetate.

veduta Sibiului realizata de August Sporner in 1883.

detaliu din aceasta veduta, strada Cetatii si parcul.

un a;lt detaliu care surprinde in plan indepartat atat Gusterita cat si cartierul Lazaret.

piata Cibin si vechiul pod de lemn de pe ste Cibin.

parcul Soldisch.

harta Sibiului in 1914.

un mic detaliu al acestei harti. frumoasa gradina a scolii militare, astazi pe strada Poplacii, din pacate disparuta si distrusa.

asa arata cartierul Lazaret in 1914.

inceputurile cartierului Hipodrom.

sunt foarte mirat si nedeslusit de aceasta imagine. daca ar fi sa ne credem in totalitate in ea, am putea considera ca in acea perioada cimitirul Bisericii din Groapa era mult mai mare mergand pana spre strada Boiu si apoi spre strada dr. Stanga. trebuie sa luam in considerare totusi ca acesta era principalul cimitir al comunitatii iosefine.

Distribuie articolul:

19 comentarii

  1. Nu stiu daca am apucat, dar tin sa te felicit pentru blog! Arata exceptional si este, pe langa frumusetea arhitecturala a orasului, un lucru cu care Sibiul se poate mandri!

  2. nenumarate „picture”? „gravure” ? Ar trebui totusi sa fi mai atent. in rest e ok.felicitari!

  3. ok, merci frumos pentru observatie. o sa fiu mai atent. multumesc si pentru felicitari.

  4. pana acum ma consideram un sibian inrait, dar cand am deschis blogul tau, mi-am dat seama cate lipsuri an despre orashul nostru! felicitari pt munca ta enorma, in a colecta date…

  5. pt alex

    multumesc frumos pentru aprecieri.

  6. radu_popa_ilie@yahoo.com

    salut sunt si eu sibian. ce m-ar interesa pe mine ar fi
    daca ai putea sa imi dai si mie harta la rezolutia detaliilor cu sibiul de la 1914. merci mult

  7. Felicitări,mi-a plăcut expunerea, eu încerc să le prezint copiilor o istorie a Sibiului, deoarece am constatat că cea mai mare parte nu cunosc date legate de oraşul în care locuiesc.Sunt la începutul unui proiect în care aş vrea să implic mai multe persoane care ar dori să participe la o prezentare de acest gen.Dacă consideri că există posibilitatea unei colaborări,aştept cu mare interes un sfat, felicitări încă o dată.

  8. pt Ana Coca

    va multumesc pentru aprecieri. va astept la dezbaterile noastre de la Cafe Wien, dedicate istoriei Sibiului….

  9. AM AFLAT CHESTII NOI. DECI SA INTELEG CA PARAUL FARMANDOALA SE VARSA IN ACEL LAC SAU APA SE SCURGEA DE ACOLO SPRE GARA PE LA TURNUL SI POARTA SAPUNARILOR (ZONA VICTORIA-ABATOR).

    ERA UN LAC DE APARARE ?

  10. salut.

    superb manunchi de informatii si imagini cu si despre sibiu. felicitari!
    sunt studenta in cluj napoca si imi fac lcrarea de licenta despre sibiu, m-ar ajuta mult daca am putea vobi putin despre sursele de informare pe care le-ai folosit. ai putea sa ma contactezi?

    merci si numai bine!

  11. pt crina

    in dreapta, sub filmul zilei este id-ul meu de messenger. Da un add si povestim cu mare placere.

  12. Eugenia Mandrutiu

    Nu am gasit informatii in legatura cu primul pod peste calea ferata din Sibiu”Podul garii”.Am o vaga amintire despre o pasarela pietonala ,in timp ce vehiculele circulau pe la bariera unde se gaseste acuma un pasaj subteran.Vorbesc despre perioada pana in l945 cand am plecat din Sibiu . Pot gasi aceste informatii ? Multumesc

  13. Sunt stresata! am mare nevoie de o harta, schita, actuala, a parcului Sub arini. Schita este pentru un proiect important si am nevoie de ea extrem de repede. Sper sa ma puteti ajuta. Va multumesc

  14. Buna ziua – fac cercetari despre istoria Sibiului si as dori sa stiu mai mult despre cartierul Strand. Stiiti cand a fost inceput?

  15. buna dinnou dinnou :) urasc sa te corectez dar…in a 14 a poza nu este Gusterita/Hammersdorf ci Cisnadie/Heltau. doar Cisnadia este in aceea directie, daca era Gusterita, era in stanga imaginii. oricum in sec 18 de dragul ‘echilibrului’ imaginii se modifica mult. totusi cred cu tarie ca este Cisnadie.
    ..and nb. 2 , chiar inceputul de articol ‘Sibiul are inca din cel de al XIV-lea secol, nenumarate picture, gravure, harti sau fotografii ce il redau’
    ah ce bine ar fi :). cred ca vrei sa spui secol XVII(17). primele reprezentari ale orasului sunt: pe un blazon din fosta capela sf iacob demolata 1898(pictura datata 1592?) , a2 a care o stiu este de Kupferstich datata 1600 apoi Troster 1666, Kreckwitz 1688 si a4a (cea mai apropiata de realitate) de visconti datata 1699. totusi ar mai fi o veduta de Georg Kopp, batalia de la selimbar 1599, in care sibiul apare(imaginea nu are nimic in comun cu realitatea, inafara de existenta a 2 turnuri mari,al evanghelicei si sfatului)

  16. Faptul ca pe harat este alocata o suprafata atat de mare cimitirului nu inseamna ca tot terenul era „utilizat”. Este foarte posibil ca tocmai pentru că era teren libe să fi fost alocat construirii, cimitirul restrangandu-se strict la zona care era deja ocupata.

  17. pt Ioana

    se prea poate….

  18. Ai cumva poze cu gradina de vara Venetia? Tare mult as dori sa o revad.

  19. Foarte interesant.
    As dori o harta sau un detaliu al unei harti din 1850 sau dupa in care sa apara hanul lui Caspar Hummel (Der Weiße Löwe ?). Acesta era in Josephstadt (Vorstadt) Hauptstrasse (1). Se pare ca era si statie de diligente care mergeau intre Brasov si Pesta (Eilwagen ale lui Franz Ludwig din Kronstadt).
    Sau orice poveste a acestui han sau legata de persoanele acestea.

    http://anno.onb.ac.at/anno-suche/#searchMode=complex&text=%22Caspar+Hummel%22&title=Der+Siebenb%C3%BCrger+Bote&resultMode=list&from=1&sort=date+asc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*