29Mar

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

Doi remarcabili profesori sibieni, Sabin Adrian Luca (actualul director al Muzeului Brukenthal) si Karl Zeno Pinter (secretar de stat in Guvernul Romaniei) au realizat in anul 2003, primul repertoriu arheologic al judetului Sibiu. Pana in acest moment este unul dintre cele mai bine realizate repertorii de acest gen din tara, adevarat fiind faptul ca putine judete detin o astfel de cercetare, ele fiind cu precadere in Transilvania, primul fiind realizat de profesorii de la universitatea clujeana de profil.

Astfel putem vedea ce descoperiri au fost notate in spatiul actualului oras Sibiu. Asadar:

In urma descoperiririlor si cercetarilor arheologice realizate de istoricii sibieni, se poate afirma ca pe platoul unde in Evul Mediu s-a ridicat Orasul de Sus, unde se va construi Turnul Sfatului si catedrala Sf. Maria si Primaria cetatii medievale a existat o asezare eneolitica de tip Cotofeni.

Pe acelasi teritoriu s-au gasit urme specifice epocii Bronzului, probabil ca o locuire a existat si in aceasta perioada care se va intinde pana la prima etapa a statalitatii dacice.

Pe un mic grind (o ridicatura) de pe malul drept al Cibinului, se poate presupune ca a existat o locuire in perioada culturii Noua (sfarsitul epocii bronzului). Astazi pe acel loc se afla liceul IPAS, strada Henri Coanda.

In zona Viilor Sibiului, in urma cercetarilor realizate de catre profesorii Nicolae Lupu si Iuliu Paul s-a putut specifica existenta unor locuiri specifice primei epoci a fierului si perioadei dacice.

Pe actualul teritoriu al orasului Sibiu, nu s-a descoperit nici o urma care sa duca spre concluzia ca ar fi existat o asezare romana. Avand in vedere ca suprafata orasului a fost cercetata intr-un procent de cca. 80% sunt sanse mai mult decat minime de a fi realizata o descoperire magistrala a vechiului castru Cedonia sau a unui vicus. Unicul loc unde descoperirile romane sunt mai consistente este fostul sat Gusterita, astazi cartier al orasului, dar nici in acea locatie descoperirile nu permit o concluzie finala in acest sens.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. cu parere de rau intrerup aceasta dizertatie despre Sibiu(altfel foarte detaliata cu informatii de calitate)pentru a ura pe aceasta cale,,suuccesuri,,noi conduceri PNL-iste unde ,,love is in the air,,Cred cu tot mai multa certitudine ca aripa,,dura,,a pus botul cu,,base,,pentru un pumn de dolari.Pacat!!!Cam asta a fost istoria trecuta si recenta a PNL.Baiet si-au facut treaba(chiar daca mai tirziu decit programasera.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*