19Oct

LICENTIAT IN SIBIU

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

BISERICA DISPARUTA DIN PIATA MICA. LAUBENKIRCHE.

Una dintre intrarile medievale in Piaţa Mica, se facea direct dinspre srada Ocnei, cea care unea a doua incinta de fortificatie a Sibiului cu poarta Ocnei parte din a patra incintă de fortificatie. Accesul se facea pe dedesubtul unui tunel de acces, care facea intrarea în incinta. La capatul exterior al acestui tunel se afla un turn de acces care era inzestrat cu o hersă.

Odata cu venirea administratiei habsburgice au aparut acele elemente specifice perioadei de structurare a administraţiei austriece în Transilvania. Unul dintre aceste elemente este si Contrareforma care s-a remarcat vizibil prin venirea in oras a unor ordine calugaresti romano-catolice. Dupa iezuiti, urmatorul ordin sosit este cel al calugaritelor ursuline, urmat de cel al franciscanilor. Venirea acestor calugariţe a dus la necesitatea unui lacaş pe care acestea sa-l administreze. Parohul romano-catolic, va decide ca fosta biserică a manastirii dominicane, aşezata pe drumul de acces dinspre Poarta Sării, sa le revina acestora.

Deoarece acesta biserica, construita de un ordin catolic apartinea in momentul venirii ursulinelor, ritului evanghelic, parohia romano-catolica va hotara construirea unei biserici care sa revina cultului reformat. Aceasă biserică va fi construită pe culoarul de acces dinspre Orasul de Jos, in Piata Mica.
Biserica, intrata in folclorul local drept „Laubenkirche” după porticul boltit care il avea, va fi construita în 1733.

Din pacate nu cunosc gravuri sau alt fel de reprezentari care sa aiba in compozitia lor si aceasta biserica construita in mijlocul orasului. In harta Sibiului din 1829, harta care cartografiaza centrul istoric al orasului, toate bisericile sunt marcate cu o cruce (cum este exemplul Bisericii romano-catolice). In pasajul din Piaţa Mica nu este nici o biserica marcata astfel.

Tot ceea ce stim despre această biserica, este faptul ca materialul din care a fost construit a fost lemnul, avea un portic de intrare, iar in 1747, breasla aurarilor, ii va oferi o cruce de argint.

Această biserica nu a fost una importanta pentru comunitatea reformata din cetate, comunitate care era majoritara in oras, ea fiind cea care controla de altfel administraţia urbana si a acceptat demolarea acestui pasaj cu tot cu biserica (alaturi de aceasta vor fi demolate, cladirea cantarului oficial al orasului, casa Jickeli si casa Thomas Gulden), in 1851, anul in care s-a hotarat demolarea culoarului de acces pentru deschiderea si mai rapida conexiune dintre cele doua parti ale orasului medieval.

In 10 august 1851, primarul orasului, Wilhem von Konradsheim, anunta presbiteriul Bisericii Evanghelice, ca banii dati ca desbagubire pentru demolarea acestei biserici, 17.600 florini, nu vor fi primiti de biserica dar li se va radia datoria pe care institutia religioasa ii avea catre municipalitate. In schimb tot materialul rezultat din demolare a fost folosit pentru construirea unei noi biserici, pe locul fostului zwinger, denumit terenul „Soldisch”, iar altarul, amvonul, bancile din Laubenkirche sa fie depozitate in Catedrala Evanghelica, iar crucifixul de argint sa fie asezat in sacristie.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    Sa punem lucrurile la punct: Laube=Arcada, pergola..dar si arcada din fata unui magazin sau unei cladiri..deci un culoar sub un tavan boltit sustinut de coloane…exact cum la Casa Breslei Macelarilor..acum Casa Artei…
    De jur-imprejurul Pietei Mici toate casele aveau obligatoriu astfel de Lauben..Arcade…si era interzis sa fie inchise prin poarta, zid sau sa fie impidicata cumva trecerea…Si asta pentru ca aceasta GALERIE se continua..fara intreruperi de jur-imprejurul Pietei Mici…SCOPUL? Sa poata trece toti NEUDATI DE PLOAIE prin toata piata…Aceasta Biserica avea si ea obligatoriu..acolo pe actualul Podul Minciunilor, deci fosta PRIMA Poarta Elisabetha…un astfel de GANG-ARCADE..LAUBE…ca si toate boldele..asta era ciudat..o biserica cu Laube…Arcade…
    Exista o poza veche…circula prin NET cu aceasta Laubenkirche…am tot incercat s-o aduc in http://www.sibiul.ro/forum
    cred ca am si pus-o cumva…dar este atat de stearsa si innegrita incat nu prea poti distinge aproape nimic..O sa incerc a mia oara s-o prelucrez electronic..nu stiu daca imi va reusi…
    Aici era potrivit sa dea autorul si poza care prezinta faza cu daramarea Portii Elisabetha (Alias Podul Minciunilor)..cand pe arcada principala a fostei porti in partea de sus deja rupta erau puse provizoriu numai niste foastane…scanduri..improvizate…Ma refer la poza pe care autorul o cunoaste bine din http://www.sibiul.ro (Sibiul Vechi, Poze Vechi)..poate s-o ia si s-o puna aici pentru documentatie mai completa…
    Dar ma bucura nespus de mult ca isi mai da cineva osteneala sa comunice lucruri din Istoria Orasului…

    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  2. Te felicit pentru aceasta initiativa! Ce bine ar fi daca toti ar face la fel… O zi cat mai faina!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*