5Oct

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

LICEU SAU MANASTIRE?

Parcelarea terenului pe care trebuia a se construi citadela, va face ca unele terenuri să fie preluate de comunitatea romano-catolică. Aceasta va intui necesitatea existenţei unui lăcaş de cult într-un loc unde mulţi dintre locuitori erau noi veniţi de origine austriacă sau maghiară, cu toţii catolici. Viitorul cartier josefin, se va organiza după diferite elemente socio-economice, astfel creându-se două nuclee. Unul german în partea de nord a terenului citadelei şi unul românesc în partea opusă a acestui teren.
Lăcaşul de cult care a fost edificat, va aparţine călugăriţelor franciscane. Ele vor reveni în fapt în oraşul Sibiu, acestea având un convent în perioada medievală, în interiorul cetăţii (actuala biserică franciscană), Reforma ducând la izgonirea acestora odată cu celălalte ordine călugăreşti.

aceste cladiri sunt din prima generatie de parcelare a citadelei pentru organizarea viitorului cartier Josefin (intersectia strazilor Alba Iulia si Dealului)

Inaugurarea acestei mânăstiri se va face în 1 mai 1864 într-un cadru festiv. Cu tinpul aici se va organiza un seminar catolic înfiinţat de Brilinski Lajos. Parcela este cumpărată pe muchia citadelei unde se realiza accesul către interiorul fortificaţiei. La baza sa era organizat un debarcader care odată cu renunţarea la construirea citadelei nu a mai fost folosit de către Magistrat. În 1895-1896 se va finaliza şi construirea bisericii acestui convent.

imagine de arhiva, sfarsitul secolului al XIX-lea.

Vedutele de după 1870, punctează realizarea acestei construcţii. Cele mai elocvente sunt totuşi hărţile. Harta din 1896 realizată de cartografii armatei imperiale, punctează în detaliu existenţa acestui edificiu, notând de asemenea şi rolul acesteia, acela de mânăstire a călugăriţelor franciscane şi seminar catolic maghiar.

harta Sibiului realizata de Robert Krabs si Franz Dimitrovits in 1875, aici este surprins cartierul josefin, in partea nordica fiind punctata si cladirea conventului franciscan.

După Cel de Al Doilea Război Mondial, conventul a fost naţionalizat de către autorităţile comuniste, devenind în cele din urmă sediul pentru două licee industriale, unul cu profil textil şi unul cu profil sanitar. După Revoluţie cel din urmă liceu va deveni teoretic şi îşi va schimba numele în Liceul Teoretic Constantin Noica. În 2007 cladirea, în baza legilor retrocedării, va fi retrocedată ordinului calugăresc.

imagini generale ale complexului.

Clădirea este o îmbinare între elemente clasiciste şi unele eclectice. Planul este unul dreptunghiular format din şase corpuri, două laterale perpendiculare pe aliniamentul străzii, două centrale de asemenea perpendiculare pe stradă, unul paralel cu strada şi biserica care continuă în interiorul parcelei spre limita dinspre panta exterioară a citadelei.

conventul a fost construit pe muchia citadelei unde se realiza accesul către interiorul fortificaţiei

Soclul este la fel ca şi parterul înalt cu două etaje delimitate prin brâu şi o cornişă profilată. Axele faţadei sunt în număr de 25. Cinci pe cele două corpuri laterale, trei pe cele două paralele, trei pe cele două corpuri centrale ce sunt perpendiculare pe stradă şi încă opt în zona centrală a edificiului. Cele două corpuri laterale prezintă un fronton triunghiular marcat de două coloane circulare în secţiune care susţin frontonul. Cele două coloane flanchează o fereastră înaltă dreptunghiulară cu două canaturi şi patru câmpuri vitrate. Două dintre corpurile cere formează acest monument apar ca rezalit. Portalul este prezent în corpurile laterale fiind formate din uşi de lemn din două aripi şi o lumină cu sticlă. Ferestrele sunt dreptunghiulare, sub ferestre existând un gol dreptunghiular la cele două corpuri laterale, restul fiind prevăzute cu pervaz. Câmpurile vitrate sunt în număr de patru, fiecare dintre ele fiind la rândul lor împărţite în alte patru câmpuri.

Acoperişul este unul în două ape, doar la corpul din laterala dreaptă este în patru ape. Peste tot regăsim lucarne tip ochi.

Biserica este una sală, ce prezintă şase axe laterale. Acoperişul este în două ape cu un turn de tablă, cu pinaclu tip cruce. Cornişa este profilată, ferestrele sunt dreptunghiular cu partea superioară semicirculară. Soclul este înalt. Parterul este astăzi transformat în spaţiu public asemănător parterului restului clădirii.

interiorul bisericii principale, astazi sala de sport (spre rusinea sibienilor). se pot observa urme ale fostei tencuieli.

Zidul care delimitează parcela este realizat din cărămidă. Acesta este format dintr-un soclu şi coloane dreptunghiulare finalizate într-o abacă de ţiglă. Zidul care uneşte coloanele este la fel finalizat în acoperiş de ţigle.

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Am facut aici liceul cu profil textil

  2. mie imi pare rau ca ne muta de la anu la sc 9

  3. Iti multumesc pentru aceste informatii. am terminat liceul textil dar am aflat acum lucruri noi pe care nu le stiam atunci. Fosta ta colega de la muzeu, Dana

  4. pt Dana

    multumesc Dana.

  5. Dedesubtul constructiei, in zona giratoriului de unde incepe urcusul pe sos. Alba.Iulia spre str. Dealului, este un parc „Petofi” care, din pacate, nu e pus in valoare ca spatiu. Intotdeauna m-am intrebat de ce in centrul parcului e turnata o fundatie din beton care pare a fi o fosta terasa sau un foisor. Ce frumos ar fi sa se construiasca acolo un foisor asemanator celui din parcul Sub Arini!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*