7Sep

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

CAVALERII CETATII SIBIU.

Au existat luptatori legendari sau cavaleri de renume in vremea lor, ce si-au legat existenta de acest oras? Au existat, oare, cavaleri sau simplii soldati in armatele cruciate? Au existat eroi sau luptatori faimosi in vremea lor.

O prima atestare de acest fel este a comitelui Joachim, comitele Sibiului. Acesta, in 1213, este trimis de catre regele maghiar Andrei al II-lea, la sud de Dunare catre cetatea Vidin in ajutorul vasalului Borila. Comitele Joachim cu armata sa transilvana va asedia Vidinul, il va supune si il va reda tarului bulgar. In 1217 regele Andrei al II-lea va pleca cu o armata de 20.00 de cavaleri si pedestrasi catre Acra in cea de a cincea cruciada. Nu cred ca ar mira pe nimeni daca in aceasta armata ar fi luptat si sibieni, poate chiar si acest Joachim.

Un alt comite erou este Antonius Trautenberger, comite intre 1431 si 1444. Antonius Trautenberger a fost cel care a condus apararea cetatii in patru asedii ale otomanilor. In 1432, 1437, 1438 si 1442, cetatea va fi inconjurata de armatele otomane in incecarea acestora de a o supune, cetatea Sibiului fiind considerata cheia Transilvaniei. Daca in 1432, 1437 si 1438 cetatea rezista fara ajutorul armatei maghiare (in 1437 armata cetatii infrange in batalie, armata otomana), in 1442 Ioan de Hunedoara vine in ajutorul cetatii si elimina asediul impus de otomani.

Un alt erou militar al cetatii este patricianul Georg Hecht (am scris deja un articol despre el in 13 iulie). Primar intre 1491-1492 si in 1495, Hecht avea o experienta militara bogata, el participand in 1479 la victoria lui Stefan Bathory, voevodul Transilvaniei, si a lui Pavel Chinezul de pe Campul Painii, Hecht conducand contingentul de cavalerie saseasca. Remarcabila este victoria armatei sibiene in fata contingentelor otomane ce intrasera in Transilvania si jefuisera intreaga Marginime a Sibiului. Georg Hecht ii va urmari pana la Turnu Rosu unde ii va infrange. Vladislav al II-lea, regele Ungariei, il va numi “miles aureatus” (luptator innobilat).

Markus Pempflinger a fost jude al Sibiului in perioada dezintegrarii regatului maghiar. Fidel al casei de Habsburg, el va deveni unul dintre liderii gruparii pro-habsburgice din timpul razboiului civil. El isi va investi intreaga avere in sustinerea armatelor si a diplomatiei. Sibiul va fi asediat de Zapolya, va rezista dar in cele din urma va incheia pace cu Zapolya.

Acestia sunt doar cativa dintre cei care s-au bucurat de faima datorita meritelor lor militare. Istoria cetatii ascunde mult mia multe astfel de nume.

Duminica viitoare vom enumera marii intelectuali ai cetatii.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*