2Sep

DE CE NU AVEM LOBBY POLITIC!?

Am revenit acasa. Pentru cateva zile am fost plecat la Costinesti, unde am organizat Scoala de Vara a TNL. Sunt foarte obosit deoarece am avut o saptamana de foc, in care si noaptea tarziu trebuia sa fiu pe receptie pentru a nu se intampla ceva si a fi totul aranjat.

Doream sa scriu ceva despre ca a insemnat aceasta Scoala de Vara, dar am citit un articol in Sibiu Standard: Johannis, nu avem lobby politic. Subiectul este unul cat se poate de grav pentru comunitatea noastra. Sibiul nu se va afla printre cei sapte poli nationali de crestere. Primarul Klaus Johannis gaseste principala vina in lispa lobby-ului politic local.

Are perfecta dreptate. Cand in urma cu un an am declarat ca avem parlamentari mediocri, am fost criticat si atacat si pus la zid ca un copil mic care face o prostie. Iata ca am avut dreptate. Iata unde a dus mare activitate a politicii locale. Acesta este rezultatul.

Klaus Johannis a facut enorm pentru orasul acesta si probabil ca va ramane in istoria locala drept cea mai prolifica personalitate a perioadei post-decembriste. Involuntar si fara sa face ceva in acest sens, a adus cu sine si un mare gol al Sibiului. Nu avem clasa politica in Sibiu. Nu are cine sa ne reprezinte. Avand un competitor atat de puternic precum este Johannis restul politicienilor s-au plafonat, au ramas fara perspectiva. Este nevoie de oameni noi, de oameni care acuma intra prima data in focul electoral al politicii (nu vreau sa fac acum campanie dar uitati-va la lista liberala de candidati si vedeti ca suntem singurii care facem ceva in acest sens, aducem oameni noi). Din 1989 am avut un singur ministru (judetul Mures a avut mai mult de patru pana acum) si un singur secretar de stat (judetul Vaslui are in acest moment doi).

La ce este necesar lobby-ul politic? La absolut tot, fara el ajungem in situatia aceasta. Toti banii investiti intr-un judet ajung si prin activitatea politicienilor. Primarul Salistei, dl. Banciu se bate pentru orice ban pentru a putea face ceva in orasul sau. Lobby-ul politic te aduce in centrul atentiei. Nu am sa scriu acum un tratat despre lobby, de aceea am sa ma opresc.

Aceasta este realitatea momentului. Avem politicieni incapabili sa gandeasca macro, incapabili sa gandeasca mare. Stiu sa spuna ca Sibiul este frumos, dar nu stiu sa construiasca o strategia din asta.

Distribuie articolul:

8 comentarii

 1. Da, asa e… sibiul duce lipsa de „animale” politice. si aici nu ma refer in sensul urat al cuvantului, ci in ideea ca avem nevoie de oameni cu coloana vertebrala care sa aibe glas acolo jos la bucuresti si care sa stie sa dea cu pumnul in masa. suna poate brutal, dar la bucuresti doar asa de poti face auzit.

  insa eu vad treburile cam altfel: avem oameni inteligenti in sibiu, nu ducem lipsa, si pe scena politica actuala avem oameni care ar fi in stare sa faca multe. dar din pacate nu se fac auziti sau nu sunt lasati sa fie auziti.

  la noi in tara trebuie sa fi NESIMTIT, cu tupeu si vlaga ca sa poti face ceva. noi inca mergem pe legea junglei… trist, dar adevarat.

  si inca ceva: aceasta idee ca nu avem lobby politic si ca ducem lipsa de oameni, nu trebuie vazuta cantitativ ci calitativ. decat sa avem multi (si prosti) cum au bucurestenii, mai bine avem doi sau trei si cu cap.

 2. cam asa e..avem oameni inteligenti si care se fac totusi auziti, dar din pacate sunt auziti in cercuri restranse.
  electoratul e cel care trebe sa-i auda, sa-i vada (aviz tie razvane).
  parerea me e ca trebe sa te ocupi mai mult de propria-ti imagine, in sensul ca sibienii cu siguranta ar vota „pe altcineva” dar „nu stiu pe cine”.
  ia-ti un consilier de imagine, sau fi chiar tu propriul consilier de imagine si incepe sa dai interviuri, povesteste electoratului despre tine si proiectele tale. nu-ti fie teama de greseli….doar cine nu munceste nu greseste :)

 3. „parerea me a e”…sorry

 4. E drept ca Johannis are cea mai mare popularitate, dar asta nu e o scuza pentru politicienii din Sibiu. Nu ar trebui sa fie un pretext de genul „eu, politicianul x, nu pot sa fac nimic pentru Sibiu pt ca nu ma lasa primarul”. Tocmai asta e ideea. Sa se FACA, nu sa se SPUNA. Sunt sigura ca in toate partidele sunt oameni (putini, ce-i drept), care ar avea idei bune pentru oras si ar avea si capacitatea de a le pune in practica. Important e sa se vrea lucrul asta. Pentru multi insa e mai comod sa stea bine mersi in umbra primarului, sa nu faca nimic si sa dea vina pe popularitatea lui johannis.

 5. HA-HA-HA ce bine se leaga toate in anii electorali.,,Marii politicieni ai Sibiului(vezi Raluca Turcan,Neagu si mai ales inefabilul Stirbet)freaca ridichea in cel mai bun stil romanesc(adica fara rost si fara folos)Probabil nu i-au lasat aliatii PRM!!! care nu pot intelege dupa 20 de ani ca realizezi nimic daca nu ai oameni capabili bine pregatiti nu tucalari si tutari.
  Pacat ca au trebuit sa mai treaca 4 ani(ani pierduti)pentru lumea sa vada care sunt adevaratele ,,politici,,.Oricum vechiul FSN se regrupeaza(in cea mai monstruoasa coalitie inchipuita vreodata-PD+PRM+PNG+manelisti,cocalari si pitzipoance)romanii simt pomana de dupa(bani fara munca si mult lapte dulce de la buget)E bine!!!!!!!

 6. Iată de ce este nevoie de o academie românească care să pregătească oamenii politici, un fel de Harward University, sau Yale University. Dacă iei un om „de pe stradă”, dai de câteva ori mâna cu el şi zbang l-ai introdus pe un post, ce pregătire politică are acel om?

  Eu vă întreb foarte serios, Partidul Naţional Liberal are astăzi o doctrină completă, adaptată la realitatea Românească, există acea filosofie care porneşte de la modul de percepţie a realităţii, de la întrebări de tipul ce este omul?, ce este viaţa?, cum se percepe realitatea?… până la modelele economice, societatea naţional liberală, omul naţional liberal.

  Dacă da, atunci aş dori şi eu un link spre acea doctrină (să nu fie cea de pe site-ul PNL, acelea sunt principii şi programe).

  Părerea mea este că nu există partid politic în România care să aibă o asemenea o asemenea doctrină completă şi nici o preocupare pentru aşa ceva, cel mult sunt culese de prin străinătate nişte idei şi principii, un pic adaptate. Membrii de partid s-au înscris sub o culoare politică nu determinaţi de principii sau o ideologie în care cred, ci pentru interesul de moment. În plus nu există nici acea universitate care să înveţe un membru de partid să se comporte politic (aici vorbesc de politica adevărată) şi nu ca pe maidanul din spatele blocului. Iată în câteva cuvinte explicaţia acestor „parlamentari mediocri”.

 7. pt bibliotecaru

  in anii opozitiei in interiorul PNL au existat astfel de demersuri de definire a liberalismului romanesc. din pacate guvernarea nu ne-a mai permis abordarea aceasta. dar spre fericirea noastra noi avem astfel de raspunsuri. exista o serie de seminarii, carti etc… editate sub egida Institutului de Studii Liberale care incearca sa explice astfel de aspecte legate de politica liberala. In Romania cred ca liberalismul, social-democratia, conservatorismul sunt bine definite. ceea ce in Romania este o problema de natura ideologica ne leaga de pozitionarea gresita a dreptei si stangii. ce inseamna dreapta si ce inseamna stanga in Romania. acesta este aspectul necesar de definit si de solutionat.

  recunosc ca inca nu pot sa iti dau un link dar iti propun sa studiezi toate cartile editate in perioada 2001-2007 legate de liberalismul romanesc. exista ideologi horia rusu, vosganian, cristi david, chiar si valeriu stoica (cand se dadea liberal) care au astfel de lucrari. cristian preda, cristian parvulescu si altii sunt profesorii ce au incercat sa defineasca liberalismul romanesc.

  la noi nu se pune vorba doar de principii preluate din strainatate. nu putem neglija o traditie liberala romaneasca de 150 de ani. propun sa nu face generalizari, nu toti membrii s-au inscris din interes. eu de exemplu, la 16 ani cand am intrat in cercul acesta nu am avut nici un interes chiar am facut-o determinat de ideologie.

 8. Stimate domn. Doctrina unui partid este cel mai important document al partidului. Un nou înscris în partid trebui să aibă drept călăuză această doctrină pentru că ea îi spune dacă domnia sa gândeşte ca întreg partidul (şi nu cum să gândească cum ar părea la prima vedere). Studiul doctrinei ar trebui să fie o condiţie esenţială la admiterea unui membru. Doctrina face ceva foarte important, delimitează partidul de tot ceea ce există politic. Dacă toţi membri de partid ar crede cu adevărat în ideologia definită de doctrină, evident că toţi membrii de partid ar duce aceiaşi luptă. În acest caz, traseismul politic ar fi ceva de neconceput. Nu puteţi spune totuişi „citiţi 30 de cărţi plus 150 de ani de tradiţie” pentru că un asemenea efort ar fi absurd.
  Doctrina despre care vorbesc trebuie să fie o carte de maximă importanţă, pentru celelalte teze ale partidului, după cum Constituţia este centrul de existenţă pentru toate celelalte legi.
  Eu nu am citit foarte multe cărţi din această zonă a doctrinei politice, mai ales pentru că nu sunt foarte accesibile, trebuie să sapi adânc după ele, multe sunt foarte vechi, au dispărut, cel mult am mai răsfoit câteva cărţi scrise de politicienii actuali sau mai vechi (cărţi ca Tudor Georgescu – Doctrina liberală, Declaration of Brussels, Oxford Manifesto, Liberal Declaration of Oxford, Liberal Appeal of Rome, Ottawa Human Rights Appeal, Helsinki Declaration on the Environment) fără să reţin prea mult din ele. A trece direct spre principiile din cărţi este însă o greşeală care îndepărtează membrul de partid de o reacţie doctrinară.
  Doctrina partidul trebuie să înceapă cu problematica fundamentală, cum ar fi definirea materialităţii, a spaţiului, a timpului, a infinitului, problema determinării, reflectarea realităţii, conştiinţa… Undeva spre sfârşit doctrina trebuie să vorbească despre societatea ţintă, despre relaţiile sociale, despre modelul uman. După ce toate acestea sunt determinate, se poate trece şi la rezolvarea variabilelor sociale şi economice, se pot formula principiile şi se poate construi un program de guvernare.
  Chiar dacă PNL este un partid istoric, nu se poate spune că liberalismul şi doctrina liberală poate fi aceiaşi ca acum 150, mai ales în cazul liberalismul care e în continuă mişcare. Cum ar fi ca politica liberală de azi să aibă la bază gândirea hegeliană, de exemplu?
  Eu cred că definirea doctrinară ar trebui să fie prima grijă a unui partid, altfel votanţii s-ar putea întreba la un moment dat ce diferenţă este între Partidul Democrat Liberal şi Partidul Naţional Liberal, pentru că aparent este doar un banal cuvânt. Eu unul nu am auzit nici un liberal până acum spunând că este şi naţional după cum nu am auzit nici un PD-ist spunând că este şi liberal, ci doar democrat. Plus că Democraţia PDL este şi Populară, adică cu rol de „libero”, se poate mişca doctrinar cu deplină libertate spre stânga sau spre dreapta, după nevoie; se poate deci ca, la nevoie, PDL să aibă aceleaşi principii doctrinare ca PNL şi atunci… ce-i de făcut?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*